telephone Zavolajte nám 0800 191 191
Váš zoznam je prázdny

Ako to funguje?

  • Nájdite na našich webových stránkach najvhodnejšie produkty pre seba a svojich blízkych
  • Pridajte ich do zoznamu želaní
  • Keď máte všetko, čo potrebujete v zozname želaní, prejdite na partnerský obchod, kde si môžete vybrať množstvo a dokončiť objednávku.

Váš zoznam želaní je prázdny. Pozrite sa na naše produkty a vyberte tie najlepšie, ktoré podporujú vaše zdravie.

10 šikovných trikov, ako znížiť obsah tukov v jedle

10 šikovných trikov, ako znížiť obsah tukov v jedle

1. Odsajte tuk obrúskom


Rezníky, hrianky, lievance, zemiakové placky či domáce šišky – z takých dobrôt na panvici omastok len tak kvapká. Keď ich po usmažení zabalíte do obrúska alebo papierovej utierky, ušetríte tým značnú časť kalórií a chuťovo to vôbec nespoznáte.


 

2. Použite chudé mäso

Najlepšie je morčacie, kuracie alebo králičie. Pri pečení vždy odstráňte kožu, ktorá v sebe obsahuje najviac tuku. Alebo kura predtým, než ho dáte do rúry, popichajte špajdľou. Počas pečenia z neho  vytečie prebytočný tuk, ktorý je potrebné priebežne odlievať, aby nezostal v šťave. Ak sa chystáte robiť prírodné plátky, naložte mäso cez noc do zmesi korenín. Bude krehkejšie a omnoho chutnejšie, a to i s minimálnym množstvom tuku na panvici.


 

3. Smažte na minerálke

Áno, čítate správne. Namiesto oleja skrátka nalejte na panvicu trochu perlivej minerálky. Zohrejte ju a položte na ňu mäso, ktoré potom už pustí len svoj vlastný tuk. A nebojte sa, i tak bude chutiť skvelo.


 

4. Pokvapkajte rybu citrónom

Máte vo zvyku zjemňovať steak alebo ryby hoblinkami bylinkového masla? Tiež tu sa skrýva prebytočný tuk. Skúste namiesto toho pokvapkať mäso citrónovou šťavou, jeho chuť sa zvýrazní natoľko, že sa zaobídete bez masla, prípadne vám bude stačiť len polovičné množstvo.
 

5. Skúste zdravšiu sviečkovú

Neviete si predstaviť nedeľu bez sviečkovej? I tak kaloricky výdatné jedlo sa dá pripraviť omnoho zdravším spôsobom. Stačí, keď vynecháte múku a omáčku zahustíte rozmixovanou koreňovou zeleninou (práve zahusťovanie múkou zvyšuje množstvo prázdnych kalórií a sacharidov, ktoré potom putujú do tukových zásob). Namiesto šľahačky môžete použiť kyslú smotanu s nižším percentom tuku.
 

6. Do dresingu nedávajte majonézu

Zeleninové šaláty nedochucujte majonézovým dresingom, ale pripravte si vlastný nálev s balzamikovým octom, trochou kvalitného rastlinného oleja a hrsťou čerstvo nakrájaných byliniek podľa chuti.
 

7. Hovädzie plátky zalejte vínom

Tmavé mäso (napríklad hovädzí steak) položte na mierne rozohriatu panvicu a zalejte červeným vínom. Jeho chuť sa tým nádherne zjemní a navyše nepotrebujete žiadny tuk. Alkohol z vína sa počas pečenia odparí.


8. Polievku zahustite fazuľou

Máte radi krémové polievky? Zahustené smotanou však predstavujú slušnú kalorickú bombu. Úplne stačí, keď smotanu nahradíte mliekom. A namiesto klasickej zápražky použite rozmixovanú zeleninu, fazuľu alebo zemiaky. Uvidíte, ako si pochutíte.
 

9. Namiesto čipsov maškrťte cizrnu

Čipsy alebo slané oriešky sú obľúbeným zobkaním k televízii. Skúste svoje chuťové bunky nalákať na niečo rovnako dobré, ale pritom zdravšie, ako je napríklad pražená cizrna: guľôčky z konzervy nechajte okvapkať, usušte ich papierovou utierkou a v miske premiešajte s olejom a korením. Nasypte ich na plech na papier na pečenie  a pečte asi 45 minút pri teplote 160 stupňov. Ale pozor, táto dobrôtka je silne návyková!
 

10. Pečte na teflone alebo keramike

Znížiť množstvo tuku môžete i pomocou kvalitného riadu, do ktorého nemusíte neustále prilievať olej. Ideálna je keramika alebo teflon.
Späť na všetky články

To najlepšie z nášho magazínu