10 tipov, ako sa najesť vo fast foode
1. Ignorujte smažené pokrmy
Klobáska, hranolčeky, smažený syr, langoše – ich vône sa často šíria doďaleka, rovnako ako zápach prepáleného tuku, na ktorom sa tieto minútky pripravujú. Smažené pokrmy sú pre náš organizmus obrovská energetická bomba, navyše sú ťažko stráviteľné a pri častejšej konzumácii zvyšujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu (áno, to je ten, ktorý nám upcháva cievy).
2. Neobjednávajte si „menu“
Kombinácia hamburgera, hranolčekov a sladkého nápoja môže mať spolu až 6000 kJ! To je pre niekoho energetický príjem na celý deň. Nehovorte o „bezodnom“ tégliku, do ktorého kalórie tečú tak rýchle, že ich ani nestíhate počítať. Ak podľahnete a dáte si „menu“, ušetríte síce pár korún, ale vo finále skonzumujete i to, čo ste ani nechceli. Keď už je to v cene...
3. Nebanujte za slaninou a majonézou
I keď má hamburger povesť najhoršieho nepriateľa zdravého jedálnička, môže sa zmeniť na celkom kvalitný pokrm, ak sa uspokojíte so samým mäsom a vynecháte rôzne ingrediencie, ako je slanina, tučný syr, kečup alebo majonéza. Energetickú hodnotu môžete znížiť tiež tým, že zjete len spodnú časť žemle.
4. Dajte si odľahčený wrap
Ešte lepšia voľba je wrap, kde v podstate prevažujú zdravé veci – grilované kuracie mäso a zelenina. Keď ešte požiadate obsluhu, aby vám tam nedávala majonézu, získate vyvážené a nízkokalorické jedlo.
5. Vyhýbajte sa tučným dresingom
Toto pravidlo neplatí len pre hamburgery alebo wrapy, ale tiež pre šaláty a obložené bagety. O tom, že majonézové dresingy výrazne zvyšujú energetickú hodnotu celého pokrmu, snáď nikto nepochybuje.
6. Starostlivo si vyberajte i šaláty
Väčšina ľudí si myslí, že zeleninový šalát je nízkoenergetický a netučný pokrm. Nie je to tak ale vždy. Zelenina sama osebe nízkoenergetická je, lenže šaláty vo fast foodoch sa skladajú i z iných ingrediencií, ako sú napríklad kúsky smaženého mäsa, tučné syry, krutóny alebo už spomínané dresingy. Takže pozor na to, aký druh šalátu si vyberiete.
7. Nekonzumujte sladké nápoje
Malý sladký nápoj obsahuje priemerne 7 kociek cukru, veľký nápoj 13 kociek. Ak si taký drink dáte k obedu, ktorý už sám osebe bude celkom výdatný, kompletná energetická hodnota sa vyšplhá do závratnej výšky. Ak sa rozhodnete pri jedle piť, voľte radšej vodu.
8. Zeleninu ku každému jedlu
Ak pokrm neobsahuje žiadnu zeleninu, dajte si k nemu aspoň malý zeleninový šalát. Niekoľko koliesok uhorky v hamburgeri alebo kúsok šalátu v bagete je naozaj málo.
9. Keď kávu, tak bez cukru
Máte chuť na kávičku po obede? Tak si dajte espresso alebo maximálne cappuccino. Na pollitrové tégliky plné cukru s veľkým kopcom šľahačky rovno zabudnite. Tieto pochúťky vydajú energeticky za ďalší obed.
10. Dezert radšej vynechajte
Snažte sa vyhnúť tiež dezertom, aj keď vyzerajú lákavo. Taká „malá sladká bodka“ je v skutočnosti energetická bomba plná cukru a tuku, ktorá síce na pár okamihov uspokojí vaše chuťové bunky, ale telu nič kvalitné neposkytne. Práve naopak.
Späť na všetky články