Radi by ste sa zbavili nadbytočných kíl, ale vaše chuťové bunky to sabotujú? Jedlo slúži človeku i ako zdroj potešenia a strava ovplyvňuje náš život viac, než si myslíme. Jesť zdravo však neznamená vzdať sa všetkého, čo nás na jedle tak baví – vôní, chutí, pestrosti či farebnosti. Hoci tie najobľúbenejšie pokrmy sú väčšinou hodne kalorické, nemusíme si ich úplne odopierať. Stačí ich pripraviť trochu inak – s menším množstvom tuku či cukru, bez zahusťovania múkou, s celozrnnou knedľou namiesto klasickej… Skrátka v zdravšom odľahčenom variante.
1. Bravčové mäso s kapustou a zemiakovými haluškami
porcia pre 4 osoby
Potrebujete: 600 g bravčového stehna, 4 lyžice horčice, soľ, korenie, 1 lyžičku oleja na vymazanie nádoby, 1 cibuľu, 300 g kvasenej kapusty, rascu, ocot, hnedý cukor
Na halušky: 750 g zemiakov, 1 vajce, 18 lyžíc hrubej múky, 6 lyžíc krupice, soľ
Postup: Mäso nakrájajte na väčšie kocky, osoľte a okoreňte. Prudko opečte zo všetkých strán, potrite horčicou a podlejte trochou vriacej vody. Dajte piecť do rúry najprv zakryté, 10 min. pred koncom odokryte a dopečte. Kapustu prepláchnite pod tečúcou vodou, na teflonovej panvici osmažte cibuľku , prihoďte kapustu a duste. Na záver dochuťte rascou, octom a cukrom. Zemiaky umyte, ošúpte a uvarte domäkka. Vychladnuté ich nastrúhajte, pridajte vajce, múku, krupicu a osoľte. Vytvorte cesto, urobte valček a odkrajujte malé halušky. Varte v osolenej vode, pokým vyplávajú.
2. Sviečková omáčka s celozrnnou knedľou
porcia pre 4 osoby
Potrebujete: 500 g chudých hovädzích plátkov, 2 lyžičky oleja, 1 cibuľu, 1 mrkvu, 1 petržlen, ¼ zeleru, 1 liter zeleninového vývaru, bobkový list, korenie, soľ, nové korenie, ocot, 150 g bieleho jogurtu
Na knedle: 6 celozrnných rožkov, 150 ml polotučného mlieka, 2 vajcia
Postup: Na oleji opražte cibuľu a podlejte vývarom. Pridajte na kocky pokrájanú zeleninu. Hovädzie mäso osoľte, okoreňte, nasucho opečte na teflonovej panvici a vložte do zeleninového základu. Pridajte bobkový list, nové korenie a čierne korenie. Keď je mäso mäkké, vyberte ho a zeleninu rozmixujte ponorným mixérom. Nakoniec vmiešajte biely jogurt, do ktorého najprv primiešajte lyžicu rozmixovanej horúcej omáčky. Tvrdšie celozrnné rožky nakrájajte na kocky a polejte ich mliekom. Potom z nich mlieko vytlačte, pridajte žĺtky a sneh z bielkov. Cesto nechajte pol hodiny odpočívať v chladničke. Potom namočenými rukami vytvarujte gule, ktoré varte v pare asi 15 minút. Podávajte s omáčkou a mäsom.
3. Tvarohové ovocné knedle
porcia pre 4 osoby
Potrebujete: 570 g mäkkého tvarohu v striebre, 230 g pohánkovej krupice (celozrnnej hrubej múky), 16 marhúľ alebo sliviek, strúhaný kokos, tvaroh na strúhanie, 4 lyžičky masla, 4 lyžice javorového sirupu
Postup: Na doske zmiešajte tvaroh s pohánkovou krupicou, cesto rozdeľte na 16 rovnakých dielikov a do každého zabaľte celý kúsok ovocia. Knedle vhoďte do vriacej vody a keď vyplávajú na hladinu, varte ešte 1–2 minúty.
Potom ich posypte strúhaným tvarohom a kokosom, polejte roztopeným maslom a polejte javorovým sirupom.
4. Kuracie rezne v kukuričných lupienkoch
porcia pre 4 osoby
Potrebujete: 4 ks kuracích pŕs, 200 g corn flakes, 2 vajcia, chilli, olivový olej, soľ
Postup: Kuracie prsia očistite a umyte. Nakrojte hrubšie časti pozdĺž, aby ste zväčšili plochu rezňa. Mäso jemne rozklepte na väčší plát. Osoľte a posypte štipkou chilli. Ak nemáte radi príliš pikantné chute, nahraďte chilli trochou korenia. Do igelitového vrecka nasypte kukuričné lupienky. Valčekom ich rozdrvte na menšie čiastočky. Aby sa vám vrecko neroztrhlo, môžete ho prekryť utierkou. Roztlčené corn flakes dajte na tanier. Mäso najprv obaľte vo vajíčku, potom v corn flakes. Obalené rezne vložte na pekáč potrený tenkou vrstvou olivového oleja. Pečte na 200 °C asi 25-30 min. Podávajte so zemiakovou kašou, varenými alebo pečenými zemiakmi.
5. Zemiakové placky pečené v rúre
porcia pre 4 osoby
Potrebujete: 1 kg surových zemiakov, 2 vajcia, 4 lyžice ovsených vločiek, 4 lyžice špaldovej múky, 4 veľké strúčiky cesnaku, 3–4 hrste majoránky, soľ, korenie
Postup: Surové ošúpané zemiaky nastrúhajte najemno a vytlačte z nich prebytočnú vodu. Pridajte vajcia, vločky, múku a korenie. Všetko premiešajte a spojte na zemiakové cesto, ktoré potom pomocou lyžice dávajte na plech vyložený papierom na pečenie a tvarujte placky. Pečte na 200 °C asi 20 minút.