Zavolajte nám 0800 191 191
Váš zoznam je prázdny

Ako to funguje?

  • Nájdite na našich webových stránkach najvhodnejšie produkty pre seba a svojich blízkych
  • Pridajte ich do zoznamu želaní
  • Keď máte všetko, čo potrebujete v zozname želaní, prejdite na partnerský obchod, kde si môžete vybrať množstvo a dokončiť objednávku.

Váš zoznam želaní je prázdny. Pozrite sa na naše produkty a vyberte tie najlepšie, ktoré podporujú vaše zdravie.

Aj život bez cukru môže byť sladký

Aj život bez cukru môže byť sladký
Máte vo zvyku spríjemniť si každý deň aspoň malým zákuskom? Neviete si predstaviť obed, po ktorom by nenasledovala oná povestná „sladká bodka“? Potom je dosť pravdepodobné, že ste si vytvorili závislosť na cukre. Ten podporuje v mozgu tvorbu dopamínu, ktorý spôsobuje, že sa cítime fajn. Pravda, za cenu mnohých zdravotných rizík, ktoré v sebe skrýva táto sladká pasca.

Možno teraz namietnete, že vás sa tento problém netýka a že sa v pohode zaobídete i bez sladkostí. Chcete mať istotu? Skúste to bez nich vydržať niekoľko dní a uvidíte. Ak sladké konzumujete pravidelne a dlhší čas, začnete byť vzápätí nervózni alebo vás rozbolí hlava, čo sú obvyklé abstinenčné príznaky.
 

Cukor ako na hojdačke

Alebo hádam patríte medzi tých, ktorí si svoju závislosť uvedomujú, iba nevedia, ako sa jej zbaviť? Tu je potrebné odpovedať si najskôr na otázku, prečo vlastne tak prahneme po sladkej chuti? Príčina tej neodbytnej túžby, ktorej väčšina z nás obvykle nakoniec podľahne, je úplne prostá – pokles hladiny krvného cukru, ktorý sa náš organizmus snaží vykompenzovať tým, že sa pri najbližšej príležitosti zahryzneme do čokoládovej tyčinky. Tým si ale veľmi nepomôžeme, resp. len na chvíľu. Takto sladká eufória totiž nemá dlhé trvanie. V záujme zachovania rovnováhy telo zvýšenú hladinu cukru opäť zníži a celý kolotoč začína nanovo...
 

Od kazov až po žalúdočné vredy

Psychická závislosť nie je ale zďaleka jediný dôsledok častej konzumácie sladkostí. Nadmerný príjem cukru býva príčinou celého radu zdravotných ťažkostí začínajúc zubným kazom cez akné, diabetes, prekyslenie, rôzne hormonálne poruchy či aterosklerózu až po problémy s pečeňou, obezitu, nádorové ochorenia, žalúdočné vredy, stres a rôzne duševné ťažkosti. Ako z toho von?
V prvom rade je potrebné naučiť sa jesť pravidelne, aby sme nemali pocit hladu – určite poznáte situáciu, keď za celý deň nestihnete ani zahryznúť do banánu a večer potom zhltnete všetko, čo vám príde pod ruku. Takže si okrem troch hlavných jedál doprajte i zdravú desiatu a olovrant.
 

Vynechajte šťavy a choďte skoro spať

Nemenej dôležité je stabilizovať hladinu krvného cukru (ako už bolo povedané, práve jeho výkyvy vyvolávajú túžbu po sladkom). To sa dá pomerne ľahko dosiahnuť úpravou jedálnička, do ktorého je potrebné zaradiť dostatok kvalitných bielkovín (chudé mäso, ryby, strukoviny, vajcia, sójové výrobky, tvaroh, mozzarella, cottage), obilniny a zeleninu. Zároveň je nutné obmedziť umelo vyrábané šťavy, sladké limonády, husté ovocné džúsy a kolové nápoje. Podporiť metabolizmus glukózy môžete i pomocou výživových doplnkov (napríklad Dialevel) s obsahom chrómu a škorice, ktoré pomáhajú udržať normálnu hladinu cukru v krvi. Kúpite ich voľne v lekárňach alebo v e-shope. Nejde ale len o to, čo jete. Chuť na sladké spôsobuje často tiež stres a nedostatok spánku. Takže sa snažte trochu spomaliť a pokojne choďte spať so sliepkami, ak máte tú možnosť.
 

Vyskúšajte prírodné sladidlá

Neviete si predstaviť život bez sladkej chuti? To ani nemusíte. Existuje rad prírodných sladidiel, ktoré sú zdravšie a často i chutnejšie než rafinovaný biely cukor. Napríklad med, ktorý môžete používať do čaju, do kávy, na pečenie i varenie. Je omnoho sladší než bežný cukor, takže ho stačí menšie množstvo, a obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Dobrou voľbou je i javorový sirup, ktorý ukrýva veľké množstvo dôležitých minerálov, kokosový cukor, bohatý na vitamíny skupiny B, alebo ryžový sirup, ktorý svojím zložením a chuťou pripomína med.

 
Dialevel_60_BOX_SLO_3D_R_W14298-S-01-CZE-SLO.png
Späť na všetky články

To najlepšie z nášho magazínu