Prekonali ste v predchádzajúcich mesiacoch zopár nepríjemných viróz, ku ktorým sa navyše pridružili komplikácie, takže ste nakoniec skončili na antibiotikách? A to napríklad i viackrát po sebe? Potom je vhodné zvážiť, ako svojmu telu pomôcť, aby si znovu vybudovalo silný imunitný systém. Antibiotiká totiž nelikvidujú len mikroorganizmy spôsobujúce ochorenie, ale i zdraviu prospešné baktérie, ktoré sídlia v našich črevách a slúžia ako ochranný štít.
Tieto tzv. priateľské baktérie (živé mikroorganizmy) sa označujú ako probiotiká a ich funkcia vyplýva už zo samotného názvu. Všimnite si ten protiklad – anti-bios versus pro-bios (bios = život). Súčasťou črevnej mikroflóry je 400–500 druhov týchto baktérií, vďaka ktorým je črevná sliznica schopná odolávať preniknutiu škodlivých mikroorganizmov do nášho vnútorného prostredia. Živé mikroorganizmy okrem iného tiež vyrábajú látky, ktoré pre prípadných votrelcov vytvárajú veľmi nepriaznivé podmienky. Našu imunitu tak strážia hneď dvojakým spôsobom. Ale len vtedy, ak sa ich v črevách nachádza dostatočné množstvo a na správnych miestach.
Likvidujú spojencov i nepriateľov
V tom práve spočíva problém antibiotickej liečby. Ako už bolo povedané, tieto lieky bez milosti ničia všetko živé, čo im stojí v ceste – spojencov i nepriateľov. Na jednej strane teda zlikvidujú pôvodcu ochorenia, ale zároveň oslabia náš imunitný systém, ktorý sa potom stáva náchylnejším na ďalšie infekcie (u žien napríklad i veľmi obávaným kvasinkovým zápalom, pretože antibiotiká narúšajú prirodzenú mikroflóru nielen v črevách, ale tiež v pošve). Zostáva teda otázka, ako túto situáciu napraviť a obnoviť zdravé bakteriálne osídlenie našich čriev.
Zaraďte potraviny s priateľskými baktériami
Priateľské baktérie sa dajú získať prostredníctvom vhodnej stravy. Tieto baktérie sa totiž prirodzene vyskytujú v jogurtoch, kefíroch, kyslej kapuste alebo tradičnom cmare (ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri mútení masla). Ich dobrým zdrojom je tiež tempeh („sójový hermelín“), miso (sójová pasta používaná v japonskej kuchyni ako univerzálne ochucovadlo), kimchi (kórejský šalát z kvasenej zeleniny) alebo napríklad nápoj z kombuchy.
Pripravte si nápoj z kombuchy
O tej ste už určite počuli. Je to rôsolovitá hmota, ktorá vyzerá ako hnedý gumový lievanec a žije v osladenom čaji. Hoci to znie dosť nevábne, kombucha je hotovým elixírom zdravia. I keď sa o nej hovorí, že je to huba, nie je to pravda. Má síce hubovitú štruktúru, ale v skutočnosti ju tvorí niekoľko druhov kvasiniek a octových baktérií. Z kombuchy sa vyrába špeciálny nápoj, ktorý sa dá priamo konzumovať. Jeho základ predstavuje osladený čaj (zelený alebo čierny), v ktorom necháte niekoľko dní pracovať kombuchovú kultúru. Nápoj má osviežujúcu sladkokyslú chuť, ktorá závisí i od dĺžky kvasenia. Po troch dňoch pripomína sladké šumivé víno, po týždni vínnu limonádu, a keď ho necháte kvasiť dlhšie ako desať dní, je z neho ocot.
Pri užívaní dodržte časový odstup
Priateľské baktérie zoženiete tiež v lekárňach alebo v
e-shopoch, kde sa dajú voľne kúpiť v podobe výživových doplnkov s vysoko kvalitnou vyváženou kombináciou laktobacilov a bifidobaktérií (dva najčastejšie používané kmene), ktoré sú navyše obohatené o fruktooligosacharidy. Tie pôsobia ako potrava a zdroj energie pre priateľské baktérie, sú zdrojom živín pre mikroflóru v hrubom čreve a umožňujú baktériám rýchlejšie účinkovať v zažívacom trakte (https://www.klubzdravi.cz/p/laktobacily-complex). Živé mikroorganizmy môžete zaradiť bezprostredne po skončení liečby antibiotikami, alebo – čo je ten lepší variant – zároveň s nimi. Neprehĺtajte ich však súčasne s antibiotikami, ktoré by baktérie okamžite zahubili, ale dodržujte časový odstup. Ak napríklad beriete antibiotiká po 12 hodinách, je optimálne, aby ste dávku živých mikroorganizmov užívali približne vždy po 8 hodinách od užitia antibiotík (tzn. v dvoch tretinách intervalu užívania liekov).