Rybí tuk spolu s vitamínom D pomáhajú podporovať imunitu a môžu pomôcť v prevencii pred najrôznejšími ochoreniami, napríklad pred zápalom pľúc. Podľa Jiřího Rupricha z Centra zdravia, výživy a potravín SZÚ je ale ich navýšenie v našom tele beh na dlhú trať. Tento proces môže trvať až pol roka.
Tak na čo čakáme? Rybí tuk už totiž dávno nemá onú rybiu pachuť a podporovať imunitu musíme teraz naozaj všetci!
Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté práve v rybom oleji, dlhodobo podporujú fungovanie imunitného systému. Doporučená denná dávka pre zdravého dospelého človeka sa pohybuje medzi 250-500 mg. V prípade, že chcete zvýšiť obsah omega-3 indexu vo vašom tela, je vhodné užívať až dva gramy.
Štúdie tiež preukazujú, že vitamín D priaznivo ovplyvňuje našu odolnosť voči zápalovým ochoreniam. Vitamín D je ľudské telo schopné vyrobiť samo, a to vďaka UV žiareniu zo slnka. Avšak po zime, kedy sme slnko videli len obmedzene, je vhodné pridať do svojho jedálnička ryby, ktoré sú skvelým zdrojom tohoto vitamínu.
Našťastie existujú i výživové doplnky, ktoré vám s doplnením týchto základných látok na podporu imunity môžu pomôcť!