To, že sú Vianoce sviatky pokoja, kedy sa ľudia omnoho viac než na gurmánske pôžitky sústredia na dušu, vyznieva už dnes len ako prázdne klišé. Stačí sa v čase adventu prejsť nákupnými centrami, ktoré praskajú vo švoch, alebo zavítať na sviatočné trhy, kde to vonia vareným vínom, punčom, klobáskami, medovníkmi, štólou a staročeským trdelníkom. Mnohí navyše začínajú „generálny útok“ na svoj zažívací trakt už začiatkom decembra na firemných večierkoch. Skúste to tento rok urobiť inak a uberte trochu na tempe. Verte, že si atmosféru Vianoc vychutnáte o to viac – nielen s ľahkou hlavou, ale i oveľa ľahším žalúdkom.
Mnoho ľudí podlieha dojmu, že sviatky sú tu na to, aby sme si dopriali, čo hrdlo ráči – beztrestne a bez výčitiek. Potom len stačí dať si do nového roka predsavzatie a začať chudnúť. Prax ale býva iná. Bezuzdné prejedanie počas sviatkov rozhodne nie je tým najlepším odrazovým mostíkom k zdravšej životospráve. Skôr naopak. Okrem toho spôsobuje celý rad ťažkostí, ktoré nám čas sviatkov dokáže poriadne znepríjemniť. Nafúknuté brucho, zápcha, nadúvanie, pálenie záhy, podráždený žlčník… Vážne máte chuť pokaziť si koniec roka?
Majonézu nahraďte jogurtom s bylinkami
Je jasné, že vianočným dobrotám asi ťažko odoláte. Snažte sa ich teda konzumovať aspoň v menšom množstve. Z každej porcie, ktorú si naložíte na tanier, uberte tretinu. Mastné jedlá môžete nahradiť odľahčenými variantmi. Verte, že zemiakový šalát, do ktorého miesto majonézy použijete biely jogurt vylepšený horčicou, petržlenovou vňaťou, estragónom, majoránom alebo bazalkou, bude chutiť rovnako dobre ako ten klasický. Šunkovú salámu vymeňte za omnoho chudšiu šunku, a i tou môžete šetriť, keď do šalátu pridáte väčšie množstvo zeleniny.
Pozor na vajcový koňak a ďalšie kalorické bomby
Je zvykom, že sviatočný stôl býva pestrý a bohatý. Prečo ale misy s chlebíčkami a chuťovkami nevymeniť za ovocie, sušené jablká a rôzne druhy orechov? Tiež cukrovinky sa dajú upiecť bez zbytočného tuku a cukru – na internete nájdete stovky odľahčených receptov. Pozor si dajte na nadmernú konzumáciu alkoholu, po ktorom sa priberá ešte viac než po smažených rezňoch alebo vanilkových rožkoch. Najväčšou kalorickou bombou sú destiláty a likéry, ako je becherovka, griotka či tak obľúbený vaječný koňak, ktorý sa bežne vydáva za „nevinné dámske pitie“. Ak sa nezaobídete bez alkoholu, voľte to najmenšie zlo – napríklad vínny strek.
Uľavte pečeni extraktom z pestreca
Konzumácia mastných jedál a alkoholu dáva zabrať nielen nášmu zažívaniu, ale tiež pečeni. Možno si to neuvedomujete, ale tento životne dôležitý orgán je našou super výkonnou čističkou, ktorú by sme mali strážiť ako oko v hlave. Práve zima, kedy sa veľmi nehýbeme a doprajeme si viac, než naše telo zvládne spáliť, je pre pečeň silne záťažovým obdobím. Nechcete sa vzdať sviatočných špecialít? Potom svoju pečeň podporte aspoň extraktom z pestreca mariánskeho. Táto bylinka obsahuje komplex látok nazývaných silymarín, ktorý podporuje obnovu poškodených pečeňových tkanív, samočistiacu schopnosť pečene, trávenie a tvorbu žlče. V lekárňach a v e-shopoch sa dá voľne kúpiť výživový doplnok
Silymax s vysokým obsahom čistého a kvalitného extraktu zo semien pestreca.
Ďalšie tipy na zdravšie Vianoce
- Raňajkujte najviac hodinu po prebudení, kedy je hladina cukru v krvi a inzulínu schopná dobre naštartovať metabolizmus.
- Miesto vysedávania pri rozprávkach sa choďte prejsť. Stačí i krátka 30-minútová prechádzka vo svižnejšom tempe.
- Podporte činnosť pečene konzumáciou zásaditej zeleniny (kapusta, žerucha, brokolica, zeler, cibuľa, rukola, čakanka, valeriána, artičoky atď.).
- Nemajte vianočné dobroty stále na očiach. Misu so sladkosťami odneste do špajze a oddeľte si na tanierik len niekoľko kúskov.
- Pripravte si odľahčený trojobal. Poznáte hrašku? Na toto obaľovanie nepotrebujete vajcia, iba vodu. Vhodným variantom je i prášok z mletého cícera. Miesto strúhanky môžete použiť tiež ovsené vločky alebo kukuričné lupienky (nadrvte ich v utierke valčekom).
- Ku každému poháriku alkoholu vypite pohár vody.