Pravidlo číslo jeden znie: jedzte! Mozog pracuje 24 hodín denne, a keď ráno vybehnete z domu bez raňajok, je takmer isté, že na porade o desiatej budete mať už „totálne prázdnu nádrž“. Kvalitné a vyvážené raňajky vám naopak dodajú dostatok energie až do obeda. Prípadne si medzitým môžete dopriať nejakú ľahkú desiatu. Preukážte svojmu mozgu láskavosť a potešte ho ráno zdravým a výdatným jedlom.
Zaraďte zdravé sacharidy
Zo školy si ešte možno pamätáte, že tou najlepšou pohonnou látkou pre náš mozog je jednoduchý cukor alebo glukóza, ktorá dokáže spoľahlivo nasýtiť všetky mozgové bunky a je pre jeho fungovanie nevyhnutný. Ideálnym zdrojom glukózy sú zdravé sacharidy: celozrnné pečivo a cestoviny, zemiaky varené v šupke, batáty, hnedá ryža, strukoviny, koreňová zelenina, pšeno, orechy a semienka, pohánka, banány, ovsené vločky. Tieto potraviny navyše obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorú naše telo trávi dlhší čas. Vďaka tomu sa glukóza uvoľňuje postupne, vy zostanete dlhší čas sýti a nebude vás prenasledovať maškrtenie. Čo ale neplatí v prípade, ak sa rozhodnete „nadopovať“ dobrôtkami s veľkým množstvom rafinovaných sacharidov (potraviny plné škrobov a sladkostí), ktoré vašu mentálnu energiu dokonale utlmia. Asi ako keď si po výdatnom obede dáte ešte záverečnú „sladkú bodku“...
Pridajte porciu kvalitných bielkovín
Nemenej dôležité sú kvalitné bielkoviny. Tie síce mozog nevyužíva ako palivo, potrebuje však aminokyseliny, ktoré obsahujú. Z tých potom vyrába dôležité chemické látky, ako v prípade tyrozínu (aminokyselina nachádzajúca sa v hydine, rybách, mliečnych výrobkoch, orechoch a strukovinách), ktorý organizmus využíva na tvorbu dopamínu - látky podporujúcej bdelosť a koncentráciu. Aminokyselina nazývaná tryptofan (jej zdrojom sú vajcia, treska, losos, hydina, hovädzie a jahňacie mäso, sezamové semienka, banány, kešu) je zase nevyhnutná na výrobu serotonínu, známeho hormónu šťastia a dobrej nálady.
Nepreháňajte to s kofeínom
Nezabúdajte ani na pitný režim. Keď je telo dehydrované, hladina energie rýchlo klesá. Dokonca i nízky stupeň dehydratácie znižuje bdelosť a schopnosť sa sústrediť. Mnoho ľudí si myslí, že piť sa má až v okamihu, kedy človek pociťuje smäd. Nie je to pravda, smäd je len varovný signál, ktorý hlása, že proces dehydratácie už začal. Najlepšie preto urobíte, keď si v práci postavíte na stôl džbánik s vodou, aby ste mali dostatok tekutín stále po ruke. Neuškodí ani šálka kvalitnej kávy, ktorá vám môže pomôcť na lepšie sústredenie. S kofeínom to ale nepreháňajte. Najčastejšie odporúčaná bezpečná dávka je 400 miligramov za deň, čo je približne množstvo zodpovedajúce štyrom šálkam stredne silnej kávy.
Naplňte bunky lecitínom
Veľmi dôležitou živinou je tiež
lecitín, ktorý sa nachádza vo všetkých bunkách nášho tela, najmä tých mozgových a nervových. Je významnou súčasťou bunkovej steny, ktorá sa podieľa na celom rade dôležitých pochodov, zaisťuje komunikáciu medzi bunkami, prenos informácií, nervových impulzov a prepúšťa živiny do bunky a odpadové látky von. Stav bunkových membrán ovplyvňuje aktivitu mozgových buniek a ich funkcie v organizme. Hlavnou zložkou lecitínu je cholín, ktorý sa v organizme premieňa na acetylcholín, látku prenášajúce nervové impulzy. Množstvo acetylcholínu však s rastúcim vekom klesá, čo je i dôvod na to, prečo je lecitín taký odporúčaný najmä starším ľuďom. Lecitín sa prirodzene vyskytuje v sójových bôboch, tofu, pečeni, vaječných žĺtkoch, pšeničných klíčkoch, slnečnicových semienkach, za studena lisovaných rastlinných olejoch, zakysaných mliečnych výrobkoch, šošovici, kapuste, karfiole, kapuste a kvasniciach. V lekárňach a e-shopoch sa dajú tiež voľne kúpiť výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného sójového
lecitínu prírodného pôvodu.