telephone Zavolajte nám 0800 191 191
Váš zoznam je prázdny

Ako to funguje?

  • Nájdite na našich webových stránkach najvhodnejšie produkty pre seba a svojich blízkych
  • Pridajte ich do zoznamu želaní
  • Keď máte všetko, čo potrebujete v zozname želaní, prejdite na partnerský obchod, kde si môžete vybrať množstvo a dokončiť objednávku.

Váš zoznam želaní je prázdny. Pozrite sa na naše produkty a vyberte tie najlepšie, ktoré podporujú vaše zdravie.

Jar na dosah – ako sa vyhnúť jarnej únave

Jar na dosah – ako sa vyhnúť jarnej únave
Za oknami sa všetko rozvíja a kvitne a celá príroda ako zázrakom ožíva. Väčšina z nás má aj tak neodbytný pocit, že čím viac vonku svieti slnko, tým rýchlejšie nám ubúdajú sily. Tento zdanlivý paradox, ktorý sa každý rok opakuje, nie je však ničím výnimočným, keď si uvedomíme prostú skutočnosť – naše telo muselo počas zimy vydávať omnoho viac energie a trpelo nedostatkom svetla, preto je teraz unavené. Našťastie existuje celý rad spôsobov, ako mu navrátiť vitalitu.

Jednou z častých príčin toho, prečo sa cítime na jar takí vyčerpaní, je nedostatok železa (tento minerál totiž pomáha prenášať kyslík do tkanív a ako je známe – tam, kde chýba kyslík, nastupuje únava). Jeho deficit sa môže prejavovať tiež brnením v lýtkach, nevoľnosťou, hnačkou či naopak zápchou, dýchavičnosťou, zrýchlenou srdcovou akciou, nadúvaním, plynatosťou, nápadnou bledosťou, zimomravosťou, ale i vypadávaním vlasov a suchými lámavými nechtami.
 

Doplňte „železné zásoby“

V takom prípade nie je nič ľahšie, ako zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na železo: vnútornosti (pečeň, obličky, mozog, srdce), červené mäso, hydina alebo ryby, z rastlinných zdrojov strukoviny, mak, obilniny (predovšetkým quinou), brokolicu, tofu, tekvicové semienka, horkú čokoládu, orechy, sušené ovocie, kapustu či rôzne druhy húb (najmä sušené hríbiky). Doplniť zásoby železa môžete tiež pomocou výživových doplnkov, ktoré obsahujú dobre vstrebávateľný organický zdroj železa obohatený o komplex vitamínov a minerálov nevyhnutných na správnu tvorbu krvi. Zoženiete ich voľne v lekárňach a v e-shopoch.
Iron-20mg-COMPLEX_30-_BOX_SLO_3D_R_W14526-S-01-CZE-SLO.PNG

Podporte tráviaci oheň

Nevadí vám pikantná chuť zázvoru? Potom vyskúšajte osvedčený životobudič, ktorý odporúča ájurvéda: nastrúhajte kúsok čerstvého zázvorového koreňa, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a malú štipku soli. Dôkladne premiešajte a hotovú zmes žujte pred každým jedlom. Môžete ju tiež zapiť vlažnou vodou. Podporíte tak „tráviaci oheň“ agni, ktorý sa stará nielen o správne zažívanie, ale i dostatočne vysokú hladinu energie v celom organizme.
 

Ráno si trochu privstaňte

Prvé ranné lúče pôsobia priamo zázračne na telo i myseľ. Skúste si niekedy privstať o hodinku skôr a vychutnať si svitanie na nejakom peknom mieste. Nastavte tvár slniečku, zatvorte oči a sústreďte sa na hlboké a dlhé dýchanie nosom. Týmto príjemným a jednoduchým rituálom sa pozitívne naladíte na celý nadchádzajúci deň.
 

Omáčky vymeňte za šaláty

Na začiatku jari je organizmus plný toxínov, ktoré sa v ňom nazbierali počas zimných mesiacov. Hneď ako sa ich zbavíte, budete sa cítiť ako znovuzrodení. Spôsobov, ako to urobiť, existuje nespočetné množstvo. V prvom rade odľahčite jedálniček. Krémovým polievkam a výdatným omáčkam s knedľou dávno odzvonilo, namiesto nich zaraďte čerstvé ovocie a zeleninu a tiež potraviny s vysokým obsahom vlákniny (celozrnné pečivo, strukoviny, pohánka, divoká ryža, ovsené vločky, orechy, semienka). Na jar je veľmi oslabená pečeň a žlčník, doprajte im preto zdravotnú vzpruhu – šťavou z petržlenu a červenej repy alebo čajom z pestreca mariánskeho. Táto očista vám okrem lepšieho zdravia vnesie do života i omnoho viac spokojnosti a pohody.
 

Stavte na medvedí cesnak

V lese môžete natrafiť na jednu úžasnú bylinku, ktorá je ako stvorená na jarnú očistu. Medvedí cesnak rastie až do polovice mája, a to najmä na vlhkých tienistých miestach (lužné lesy). Jeho listy vám dodajú poriadnu porciu energie. Prečo iné by za ním medvede putovali často až desiatky kilometrov? Medvedí cesnak môžete pridať do všetkého, kam bežne dávate klasický cesnak – do špenátu, na chleba s maslom, na varené zemiaky, do polievok i nátierok. A cestou z prechádzky si môžete odtrhnúť zopár sedmokrások a dať si ich rovno do pusy. Táto nežná rastlinka sa do jarného jedálnička priamo ponúka. Obsahuje totiž látky, ktoré pôsobia močopudne, čistia krv a podporujú činnosť pečene a žlčníka. Navyše príjemne chutí – asi tak ako mierne pikantná reďkovka.
 

EXTRA TIP

Uvarte si jarnú čistiacu polievku s veľkou porciou šťavnatých byliniek.
Na 4 taniere potrebujete: 2 veľké zemiaky, 2 veľké cibule, 4–5 strúčikov cesnaku, 1 mrkvu, 1 vajce, 1 lyžicu rastlinného oleja, 2–3 hrste čerstvých mladých listových vŕškov pŕhľavy, asi 20 listov šťaveľu, asi 20 listov cesnaku, soľ, korenie, rascu, petržlen, majoránku, oregano alebo pažítku.
Postup: Zemiaky a cibuľu nakrájajte na malé kocky, mrkvu nastrúhajte, pridajte korenie a olej a varte, pokým nie sú zemiaky takmer mäkké. Na posledných 10 minút varu pridajte všetky pokrájané bylinky a vajce a tesne pred koncom varu prelisovaný cesnak.

 
Späť na všetky články

To najlepšie z nášho magazínu