Rozhodli ste sa, že od základu zmeníte svoj jedálniček a starostlivo si strážite príjem bielkovín, tukov a sacharidov? Zastúpenie týchto makroživín v strave je samozrejme veľmi dôležité, mnohí ale niekedy v honbe za zdravou životosprávou zabúdajú na niektoré nemenej významné minerály a vitamíny, ktoré sú pre telo jednoducho nevyhnutné. Jedným z nich je vitamín B12 (kobalamín), ktorého deficit hrozí najmä tým, ktorí nekonzumujú žiadne živočíšne výrobky.
Vegáni sú síce hlavnou, nie však jedinou rizikovou skupinou. Nedostatok B12 sa objavuje tiež u seniorov (v súvislosti so zmenami črevnej mikroflóry), u pacientov s autoimunitnými a onkologickými chorobami alebo u žien, ktoré dlhodobo užívajú hormonálnu antikoncepciu či syntetické hormóny na zmiernenie príznakov menopauzy. Nedostatočné množstvo
vitamínu B12 môže byť spôsobené i rôznymi jednostrannými diétami, ku ktorým sa mnohí v túžbe po štíhlej postave uchyľujú opakovane, a tiež nadmernou konzumáciou alkoholu.
Na lepšiu pamäť a vitalitu
Vitamín B12 je nevyhnutný pri tvorbe červených krviniek a na ich správnu funkciu. Podieľa sa tiež na syntéze DNA a ATP (adenosintrifosfát – látka, ktorú organizmus využíva na „poháňanie“ väčšiny biochemických procesov závislých na energii) a jeho dostatočný prísun znižuje riziko srdcových ochorení. Bez vitamínu B12 sa však nezaobíde ani náš nervový systém – dostatok kobalamínu udržuje v kondícii našu pamäť a podporuje schopnosť sústredenia.
Srdce v ohrození
Deficit B12 sa prejaví v prvom rade chudokrvnosťou (anémia), čo je stav, kedy dôjde k zníženiu hladiny hemoglobínu (červené krvné farbivo, na ktoré sa viaže kyslík) a zároveň i počtu červených krviniek. Typickými príznakmi, ktoré signalizujú anémiu, býva nápadná bledosť, únava a znížená výkonnosť, ďalej spavosť, sklony k mdlobám, zhoršená svalová koordinácia a trasenie, dýchavičnosť a zrýchlená srdcová frekvencia. U starších ľudí sa môže objaviť i zmätenosť, apatia, zmeny nálad, pocit vnútorného nepokoja, poruchy videnia, halucinácie či závraty. Chudokrvnosť je zvlášť nebezpečná pre pacientov trpiacich srdcovým ochorením, u ktorých môže dôjsť až k srdcovému zlyhaniu.
Ide to i bez mäsa
V prirodzenej podobe možno vitamín B12 prijímať predovšetkým z mäsa a vnútorností (bravčové, hovädzie, teľacie, kuracie a králičie mäso, losos, sleď, makrela, pstruh), vajec a mliečnych výrobkov. Výnimku tvorí sladkovodná riasa chlorella a sladkovodná sinica spirulina.
Vegetariáni, ktorí bežne konzumujú mliečne výrobky a vajcia, by s nedostatkom tohto vitamínu nemali mať žiadny vážny problém (tzv. ovolaktovegetariánska strava je odborníkmi pokladaná za zdravú a komplexnú). To isté sa však nedá povedať o vegánoch, ktorí sa živočíšnym produktom striktne vyhýbajú. V takom prípade môžu byť vhodným riešením kvalitné výživové doplnky s obsahom vitamínu B12, ktoré sa dajú voľne zakúpiť v lekárňach a v
e-shopoch. To isté odporučenie platí tiež pre seniorov a pacientov so zhoršeným vstrebávaním kobalamínu.