Železo
Železo je jedným z najdôležitejších prvkov v našom organizme. Potrebujú ho všetky telesné orgány. Je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu, teda červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík k bunkám. Je aj súčasťou myoglobínu, ktorý zásobuje kyslíkom svaly. Je súčasťou aj celého radu enzýmov a imunitného systému. Zásobuje naše telo energiou. Jeho normálne hodnoty sa pohybujú medzi 40 – 150 μg/dl krvi. Na presnejšie určenie sa používa tzv. „zásobný ferritin“, ktorý sa pohybuje u mužov v rozmedzí 15 – 200 μg a u žien 12 – 150 μg/dl krvi.
Príznaky nedostatku železa
Základnými príznakmi nedostatku železa, alebo chudokrvnosti je veľká únava a celková slabosť. Svaly totiž nemajú dostatok kyslíka a rýchlejšie sa unavia. Pretože veľkým spotrebiteľom kyslíka je tiež mozog, dochádza pri nedostatku železa k zníženiu pozornosti a koncentrácie a u detí sa dokonca môže prejaviť zlým prospechom. Ďalšími prejavmi sú dýchavičnosť, bledosť, točenie a bolesti hlavy, suché a lámavé nechty, krátky a rýchly dych, nadúvanie či vypadávanie vlasov. Nedostatok železa tiež ovplyvňuje náš imunitný systém, takže sme náchylnejší k infekčným chorobám.
Potreba železa sa líši
Odporúčaná dávka železa sa líši nielen podľa pohlavia, ale i podľa veku a životnej situácie. Zatiaľ čo ženy vo veku 20 - 50 rokov potrebujú 18 mg železa, dospelým mužom stačí 10 mg železa. Hlavnou príčinou nedostatku železa u mužov i žien je jeho nedostatočný prísun v potrave, prípadne kombinácia potravín, ktorá dostatočné vstrebávanie železa znemožňuje. Zásadnými dôvodmi, prečo nedostatkom železa trpia predovšetkým ženy, je nielen vyššia denná potreba, ale i pravidelné straty spôsobené menštruačným krvácaním. K nedostatku železa tiež dochádza u tehotných a dojčiacich žien, pretože sa počas týchto období potrebná denná dávka železa významne zvyšuje (tehotné až 30 mg železa denne).
Vhodná prevencia
Najvhodnejšou prevenciou je výber stravy s dostatočným príjmom železa (napr. pečeň, hrach, fazuľa, zelená listová zelenina, vajcia, trstinová melasa, sušené marhule, orechy, pšeničné klíčky, pivné kvasnice, datle, figy, mäso a ryby). Zároveň so železom je potrebné doplniť vitamín C, pretože železo sa v tráviacom trakte bez neho vstrebáva veľmi zle. Doplňte teda stravovanie o potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, ako sú mandarínky, kiwi, ostružiny, jahody, ríbezle či vodný melón. Správnemu vstrebávaniu železa pomôžu i dychové cvičenia. V pľúcach totiž dochádza k obohacovaniu železa kyslíkom. Pri nedostatočnom (povrchovom) dýchaní, aj pri správnej strave, nedôjde k dostatočnému okysličeniu a vaše telo nedostane potrebnú energiu na fungovanie. Pri nedostatku železa je dobré sa vyhnúť mliečnym výrobkom, lebo mlieko, jogurty a syry obsahujú len veľmi nízke množstvo železa a navyše vápnik, ktorý je v nich obsiahnutý, zabraňuje vstrebávaniu železa. Ak si nie ste istí stravou, je dobré železo užívať vo forme
výživového doplnku, ideálne už v kombinácii s vitamínom C, aby bolo jeho vstrebávanie skutočne zabezpečené. Na trhu sú tiež výrobky, ktoré obsahujú okrem železa i ďalšie vitamíny a minerály podporujúce tvorbu krvi, kognitívne funkcie či zvyšovanie energie.