Nie je žiadnou novinkou, že bylinou s najsilnejším povzbudzujúcim účinkom je ženšen pravý. Počuli ste však niekedy o „ženšene chudobných“? Touto poetickou prezývkou sa niekedy označuje pazvonček lianovitý, popínavá bylina z čeľade zvončekovitých, ktorá rastie hlavne v Číne, ale aj na Ďalekom východe a v juhovýchodnej Ázii. Tu ju považujú za veľmi účinný posilňujúci prostriedok, ktorý slúži ako náhrada ženšenu. Užíva sa najmä pri chronickej únave, vyčerpaní po operácii a oslabenej imunite. Zo sušenej byliny sa pripravuje odvar alebo extrakt z koreňov. Pazvonček je obľúbenou ingredienciou v čínskej kuchyni, kde sa pridáva do polievok, k mäsu a do dusených jedál. Korene sa môžu aj kandizovať alebo nakladať do medu. Pazvonček sa dá veľmi dobre pestovať aj u nás.
Lovci získavali silu zo schizandry
Vynikajúcim prírodným liekom na podporu vitality je schizandra, drevnatá liana z Ďalekého východu, ktorej sa hovorí aj klanopraška, magnolka alebo citronovník čínsky a ktorá patrí do skupiny adaptogénov (látky zvyšujúce odolnosť organizmu proti stresu). Táto zvláštna rastlina sa po prvýkrát spomína v čínskom spise z doby pred 4000 rokmi. Už vtedy boli opísané jej mimoriadne účinky na odstránenie únavy a vyčerpanosti. V tradičnom liečiteľstve používali schizandru ako obľúbený posilňujúci a povzbudzujúci prostriedok najmä lovci, ktorí chceli pri love dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Stačila im na to hrsť sušených plodov, ktoré zjedli predtým, ako vyrazili. Plody schizandry sa dajú využiť rôznymi spôsobmi, napríklad na prípravu marmelád, nealko nápojov a čajov, alebo sušené sa dajú zobať ako „hrozienka“. V Rusku je veľmi obľúbená tinktúra, ktorá sa vyrába zmiešaním drviny zo semien s vysoko percentným alkoholom.
Pupočník milovali aj bengálske tigre
Medzi prírodné prostriedky, ktoré posilňujú telesné i duševné zdravie a odstraňujú únavu, patrí tiež ďalšia exotická bylina – pupočník ázijský (Gotu kola). Pracovali s ním aj šamani, čínski lekári a majstri jogy. Podľa legiend sa vraj v porastoch pupočníka váľali bengálske tigre, aby sa im lepšie hojili rany. Pupočník priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu, podporuje duševný pokoj a jasné uvažovanie, zlepšuje pamäť a schopnosť sústredenia, posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti stresu. Môžete ho pestovať aj doma ako izbovú rastlinu (táto plazivá rastlina zvlášť pekne vyniká v závesnom kvetináči). A ako pupočník užívať? Polievkovú lyžicu čerstvých alebo sušených listov prelejte ¼ litrom vriacej vody a nechajte lúhovať asi 15 minút. Sceďte a pri akútnych ťažkostiach popíjajte trikrát denne. Čerstvé listy sú výborné do zeleninových šalátov, dusené podávané ako príloha.
Goji považovali v Číne za elixír života
Vynikajúcim životobudičom sú aj plody kustovnice čínskej (goji), ktoré dostanete vo väčšine supermarketov. Kustovnica rastie v oblasti himalájskych podhorí na stredne veľkých kroch. Tradičná čínska medicína ju odjakživa považuje za účinný prírodný prostriedok, ktorý podporuje vitalitu a dlhovekosť. Nie je preto náhodou, že v miestach, kde tvorí bežnú súčasť jedálneho lístka, sa ľudia dožívajú najdlhšieho priemerného veku na našej planéte. Plody kustovnice sa dajú konzumovať samotné (chuťou pripomínajú šípky, jablko a brusnice), môžete si ich primiešať do rôznych cereálnych zmesí alebo jogurtu, prípadne si nimi spestriť smoothie či ovocný koktail. Zo sušených plodov sa dá pripraviť aj čaj (postup je rovnaký ako pri šípkach).
Energiu dodajú aj niektoré minerály
V boji s únavou (najmä tou dlhodobou) treba však zvoliť komplexný prístup, samotné bylinky, akokoľvek sú účinné, váš problém trvalo nevyriešia. Bezpodmienečne treba celkovo upraviť životosprávu. Mali by ste dbať predovšetkým na pravidelný pohyb, kvalitný spánok a odpočinok a v neposlednom rade na pestrý a vyvážený jedálny lístok, v ktorom nebudú chýbať dôležité vitamíny a minerály.
Jednou z hlavných príčin, prečo sa cítite unavení a bez energie, môže byť aj
nedostatok horčíka, ktorý ovplyvňuje činnosť svalov, prenosy vzruchov, správne fungovanie nervovej sústavy a rad ďalších dôležitých procesov. V dnešnej strave nám však tento minerál veľmi často chýba. Jeho prirodzeným zdrojom sú niektoré druhy zeleniny (špenát, mangold, okrúhlica, cvikla, kapusta, brokolica, kučeravý šalát, kel, čínska kapusta, rímsky šalát), nepražené kakaové bôby, avokádo, semienka a orechy, tučné ryby, cuketa, papája, maliny, rajčiny, cukrový melón, jahody či tekvica (vstrebávanie horčíka naopak zhoršujú potraviny bohaté na cukry a tuky, ale aj káva alebo alkohol). Prípadne si môžete zvoliť oveľa praktickejšie riešenie v podobe kvalitných výživových doplnkov obsahujúcich vyvážený pomer horčíka a vitamínu B6, ktorý tiež prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania. Tieto prípravky si môžete voľne zakúpiť v lekárňach a e-shopoch.