telephone Zavolajte nám 0800 191 191
Váš zoznam je prázdny

Ako to funguje?

  • Nájdite na našich webových stránkach najvhodnejšie produkty pre seba a svojich blízkych
  • Pridajte ich do zoznamu želaní
  • Keď máte všetko, čo potrebujete v zozname želaní, prejdite na partnerský obchod, kde si môžete vybrať množstvo a dokončiť objednávku.

Váš zoznam želaní je prázdny. Pozrite sa na naše produkty a vyberte tie najlepšie, ktoré podporujú vaše zdravie.

Neodolateľná chuť na sladké a čo s tým?

Neodolateľná chuť na sladké a čo s tým?
To, že nadmerná konzumácia sladkostí vyvoláva závislosť, potvrdzuje aj fakt, ktorý si na sebe môžete ľahko overiť. Čím viac sušienok, cukríkov, čokolád alebo zákuskov zjete, tým väčšiu chuť na ne máte. Ako by sa ich vaše telo nedokázalo nabažiť. Prečo to tak je? Vedci zistili, že cukor pomáha uvoľňovať v mozgu hormón dopamín, vďaka ktorému sa cítite spokojne a je vám fajn na tele i na duši. Okrem dopamínu sa však uvoľňujú aj ďalšie látky (tzv. opioidy), ktorých sa potom vaše telo vehementne domáha, a to tak dlho, kým mu neposkytnete „ďalšiu dávku“. Keď sa snažíte vzdorovať, často vás rozbolí hlava, cítite sa nevrlí a prepadne vás silná nervozita. Stručne povedané, prekonávate klasické abstinenčné príznaky, či sa vám to páči, alebo nie.

 

Eufória po sladkom trvá iba chvíľu

Je to tak trochu začarovaný kruh. V krvi klesne hladina cukru a organizmus sa to snaží vyrovnať tak, že vás prinúti vtrhnúť do prvej pekárne po ceste a vykompenzovať tento deficit veľkou nadýchanou šiškou. Hneď ako ju zjete, hladina cukru v krvi prudko stúpne a vám sa po tele rozleje blažený pocit. Táto eufória však trvá len chvíľu. Organizmus v záujme zachovania rovnováhy zvýšenú hladinu cukru opäť zrazí a najneskôr do hodiny sa vám už opäť zbiehajú slinky na niečo sladké. Keď to takto urobíte niekoľkokrát za sebou, prepadne vás okrem chuti na sladké aj vlčí hlad, a to už máte problém! V takej chvíli je človek schopný napchať sa všetkým, čo mu príde pod ruku: sladkým, slaným, horkým aj kyslým. Aké to má následky, to hádam ani netreba rozvádzať... Ako z toho von?

 

Vynechajte „hladné“ potraviny a zaraďte vlákninu

Jediným riešením je zabrániť tomu, aby dochádzalo k neustálym výkyvom krvného cukru. Tým, že iba obmedzíte alebo celkom vynecháte sladkosti, si veľmi nepomôžete (pokiaľ práve nemáte vôľu zo železa, aby ste úspešne pretrpeli obdobie nútenej abstinencie). Z jedálneho lístka treba vyškrtnúť aj ďalšie potraviny s vysokým glykemickým indexom, po ktorých rýchlo znova dostanete hlad (GI je hodnota, ktorá označuje rýchlosť vstrebávania cukru do krvi, pričom platí, že čím je vyššia, tým horšie pre vás). Medzi tieto potraviny patria nielen cukrovinky, ale aj biele pečivo, hranolčeky, cestoviny s kečupom, rozvarená ryža, popkorn, kukuričné lupienky, pečené zemiaky, sladké nápoje, alkohol a pod. Naopak, vhodné je zaradiť väčšie množstvo vlákniny, ktorá má výborné sýtiace schopnosti (tmavé pečivo, celozrnné cestoviny, špaldové produkty, ovocie, zelenina, semienka, orechy, ovsené vločky atď.). A pokiaľ si nedokážete odoprieť sladkú chuť, použite namiesto cukru javorový či datľový sirup, alebo slaďte melasou a stéviou.

 

Jedzte pravidelne a obmedzte kofeínové nápoje

Chutiam na sladké sa dá predísť aj tým, že sa ráno naraňajkujete. Namiesto rožka alebo sladkého koláča si však dajte radšej misku ovsených vločiek alebo cereálnu kašu s ovocím a orechmi, spomalíte tým vstrebávanie cukru do krvi. Cez deň sa potom snažte stravovať pravidelne. Jedlo si rozložte na niekoľko menších porcií a jedzte vždy približne po troch hodinách. Predídete tak výkyvom krvného cukru. Dbajte aj na pravidelnú konzumáciu bielkovín. Samozrejme, to neznamená, že by ste každý deň museli mať na obed mäso; sú aj iné možnosti – syry, tvarohy, vajcia, tofu, tempeh, seitan a pod. Aj tieto potraviny sú dôležité pre to, aby udržali vašu glykemickú krivku v rovnováhe. Chute na sladké pomáhajú prekonať i bylinkové alebo ovocné čaje (napríklad rooibos, ktorý je sám osebe príjemne sladkastý). Čajom obsahujúcim kofeín (čierne, zelené) sa však radšej vyhnite. Takéto nápoje chuť na sladké naopak zosilňujú. To isté platí o káve. Koľkokrát ste sa už pristihli, že keď si v práci prinesiete na stôl šálku s čerstvo uvarenou kávou, automaticky začnete hľadať po šuplíkoch nejakú „sladkú bodku“? Udržovať hladinu krvného cukru pomáha aj chróm. Jeho bohatým prírodným zdrojom sú rajčiny, hrušky, datle a predovšetkým para orechy.

 

Na emočné prejedanie platí hlavne pohyb

Neutíšiteľnú túžbu po sladkom spôsobuje niekedy aj únava, nevyspanie, stres či emócie, ako je zlosť, hnev, strach, ľútosť, smútok a ďalšie nepríjemné pocity, ktoré sa snažíme potláčať tým, že sa ich pokúšame zajesť a aspoň trochu si osladiť život. V takomto prípade pomôže krátka prechádzka na čerstvom vzduchu či akákoľvek iná fyzická aktivita, ale napríklad aj krátky relax pod sprchou. Keď vydržíte odolávať desať alebo dvadsať minút, pokušenie zmizne, tým si môžete byť istí. 


 
Späť na všetky články

To najlepšie z nášho magazínu