Na čo slúži jód
Jód potrebujeme najmä pre správnu funkciu štítnej žľazy a metabolizmus živín (cukrov, tukov i bielkovín). Pozitívne ovplyvňuje našu nervovú sústavu, zlepšuje mentálne a intelektuálne funkcie, kvalitu kože, vlasov, nechtov a zubov, podporuje trávenie a má priaznivý vplyv na našu sexualitu.
Jód má zásadný význam pre správny vývoj mozgového tkaniva plodu i detí. Štítna žľaza plodu sa vyvíja od 12. týždňa, od 16. dokonca už tvorí vlastné hormóny. Je teda nevyhnutné, aby tehotná žena mala dostatok jódu už v prvých týždňoch tehotenstva, lebo je počas celého tehotenstva a následného dojčenia jediným zdrojom jódu pre dieťa.
Výnimku tvorí Gaves-Basedowa choroba a karcinóm štítnej žľazy, kedy jód nášmu telu neprospieva.
Keď je jódu nedostatok
Potreba jódu sa mení podľa veku a zdravotného stavu. U zdravého dospelého jedinca je denná dávka 150 µg. U tehotných a dojčiacich žien sa dávka zvyšuje až na 250 µg za deň. Jód sa vstrebáva v čreve a odtiaľ ho až 70 % putuje práve do štítnej žľazy. Ak ho má štítna žľaza nedostatok, dochádza u nej k zmenám nielen v štruktúre (pri nedostatku rastie tzv. struma), tak i vo funkcii (znížená alebo zvýšená).
Medzi základné prejavy nedostatku jódu patrí zlá látková výmena, nesústredenosť, zvýšená únava, zníženie intelektuálnych schopností, chudokrvnosť, pocity chladu v končatinách, suchá koža či zápcha. U žien môže spôsobiť poruchy menštruačného cyklu a problémy s otehotnením a schopnosti donosiť plod. Ak dôjde k nedostatku jódu u detí (i plodu), vzniká riziko porúch rastu, motoriky a zníženia duševných schopností i inteligencie.
Ako jód získať
Najľahšou formou je prijímať jód v potrave. Prirodzeným výskytom jódu je more (morské riasy, chaluhy, morská soľ, ryby, plody). Ďalšími vhodnými zdrojmi sú višne a čerešne, brokolica, pór, šampiňóny, vajcia, hrach, mrkva alebo valeriánka . Pri týchto zdrojoch je však množstvo jódu v nich obsiahnutých viazané na jeho obsah v pôde. Preto je jeho množstvo skôr kolísavé.
Nie vždy je naše telo v optimálnej kondícii a množstvo jódu v potrave nemusí byť dostačujúce. Ďalšou komplikáciou môže byť neschopnosť tela jód v určitej forme spracovať. Aby bola zaistená dostatočná denná dávka jódu, je možné využiť niektorú z ponúk výživových doplnkov. Vhodné sú tie, ktoré pochádzajú z prírodných zdrojov, ideálne tých morských.
Je možné sa predávkovať?
Rovnako ako so všetkými ostatnými prvkami v našom tele, i pri jóde škodí ako nedostatok, tak nadbytok. V prípade jódu si dajte pozor na presolené údeniny, polotovary a nadmernú dennú konzumáciu morských rias (v šalátoch, sushi či sušienkach). Pri dlhodobom nadbytku sa môže u štítnej žľazy naštartovať pre zmenu jej nadmerná činnosť.