telephone Zavolajte nám 0800 191 191
Váš zoznam je prázdny

Ako to funguje?

  • Nájdite na našich webových stránkach najvhodnejšie produkty pre seba a svojich blízkych
  • Pridajte ich do zoznamu želaní
  • Keď máte všetko, čo potrebujete v zozname želaní, prejdite na partnerský obchod, kde si môžete vybrať množstvo a dokončiť objednávku.

Váš zoznam želaní je prázdny. Pozrite sa na naše produkty a vyberte tie najlepšie, ktoré podporujú vaše zdravie.

Prečo je také dôležité ráno raňajkovať

Prečo je také dôležité ráno raňajkovať
Hovoríte si, ako je možné, že kolega, s ktorým sedíte v kancelárii, je samý žart a práca mu ide ľahko od ruky, zatiaľ čo vám trvá niekoľko hodín, než sa trochu rozhýbete, a to sa ešte musíte povzbudiť šálkou espresa a nejakou sladkosťou? Možno je to jeho povahou, prípadne i tým, že sa dobre vyspal, alebo sa – na rozdiel od vás – stihol ráno naraňajkovať.

Mnoho ľudí neraňajkuje. Keď sa ich spýtate prečo, väčšinou odpovedia, že to nestíhajú, alebo že proste nemajú hlad. Verte alebo nie, ale dokonca i chuť na raňajky sa dá vypestovať. Je to nielen praktické, ale z hľadiska zdravia i veľmi žiaduce.
 

Ráno potrebuje telo čerstvé palivo

Naše telo je po dlhej noci vyhladované, dehydrované a pripravené prijať energiu, vďaka ktorej sa potom cez deň cítime vitálni a aktívni. Inými slovami – aké ráno, taký celý deň. A platí to i naopak. Keď vybehnete z domu nalačno a v priebehu dopoludnia sa potom v práci „napcháte“ niečím na oklamanie pozostávajúce zo samých prázdnych kalórií, poznáte to vzápätí na zníženej výkonnosti, silnej únave, nesústredenosti a neodbytnej chuti na nezdravé maškrtky (kvôli rozkolísanej hladine krvného cukru). Že už roky neraňajkujete a nie ste ráno schopný do seba nič dostať? Začnite malými porciami. Na začiatku si treba len dvakrát odhryznúť z celozrnného rožka alebo si dajte pár lyžíc ovsenej kaše a množstvo jedla postupne zvyšujte. Telo si časom zvykne. Pamätajte si tiež, že naraňajkovať by ste sa mali najneskôr hodinu po prebudení.
 

Bez raňajok žiadne kalórie neušetríte

Mnohí, najmä tí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to prebytočné kilo, argumentujú tým, že keď vynechajú raňajky, ušetria kalórie a znížia tak svoj celkový denný energetický príjem. Títo ľudia si už ale neuvedomujú, že hladný človek skonzumuje pri každom ďalšom jedle oveľa väčšiu porciu, ktorá mu bohato vynahradí raňajky, ktoré v dobrej viere vynechal. Tento zlozvyk preto môže vo finále viesť k pravému opaku – priberaniu na váhe. Nechuť raňajkovať spôsobuje tiež nedostatok spánku alebo prostý fakt, že si na noc doprajeme príliš výdatnú večeru, čo sú veci, ktoré môžeme ľahko ovplyvniť. Spočítané a podčiarknuté – raňajky sú dôležité a mali by predstavovať zhruba štvrtinu nášho denného energetického príjmu.
 

Doprajte si zdravé bielkoviny a sacharidy

Súčasťou vyvážených raňajok je dostatok kvalitných bielkovín, ktoré vás zasýtia a spolu so zdravými sacharidmi (ovocie, zelenina, celozrnné pečivo) zabezpečia prísun potrebnej energie. Možností je nespočetné množstvo, stačí si vybrať podľa svojej chuti: miešané vajíčka s celozrnným chlebom, biely jogurt s ovocím (prípadne i zeleninou), knäckebrot s tvarohovou nátierkou a červenou kapiou, ovsené vločky s rastlinným mliekom, s tekvicovými semienkami, kustovnicou a ovocím, celozrnné toasty s roztlačeným avokádom a morčacou šunkou, proteínový kokteil s nízkotučným mliekom a ovocím, cottage na sladko (s lesným ovocím, jahodami, banánom apod.), bezlepkové kaše (pohánková, pšenová, ryžová) s domácim džemom alebo trochou ryžového sirupu atď.
 

Energia sa tvorí už na bunkovej úrovni

K tomu, aby sme zo stravy získali potrebnú energiu, je však potrebná ešte jedna dôležitá látka, a tou je koenzým Q10 (nazývaný tiež ubichinon). Jeho tajomstvo spočíva najmä v tom, že preniká do bunkových mitochondrií, ktoré slúžia ako nenahraditeľné továrne na energiu, kde sa menia cukry, bielkoviny a tuky na adenosintrifosfát (ATP) – najbežnejšie „energetické obeživo“, bez ktorého bunky strácajú svoju vitalitu, slabnú
a starnú. Koenzým Q10 je síce čiastočne vytváraný priamo v našom organizme, ale jeho produkcia s rastúcim vekom postupne klesá. Podľa odborníkov je jeho hladina najvyššia vo veku 20–25 rokov a od toho času sa postupne znižuje. Po štyridsiatke ho máme oproti pôvodnému množstvu zhruba o tretinu menej. Medzi prirodzené zdroje Q10 patrí najmä mäso, vnútornosti, tučné morské ryby, ďalej potom pšeničné klíčky, ryžové otruby, sójový a olivový olej, slnečnicové semienka, orechy, arašidy, brokolica, špenát alebo fazuľa. Praktickým riešením môžu byť výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného koenzýmu Q10, ktoré sa dajú voľne kúpiť v lekárňach a v e-shopoch.
 
Späť na všetky články

To najlepšie z nášho magazínu