Pravidlá večere
Posledné jedlo by malo byť 3 až 4 hodiny pred spaním. Večera by mala obsahovať predovšetkým bielkoviny, ale zastúpené by mali byť i kvalitné tuky a sacharidy! Ak chodíte spať okolo polnoci, dovoľte si malú druhú večeru pokojne okolo ôsmej. Ak sa ráno budíte hladní, nebola večera dostatočná.
Medzi vhodné sacharidy patrí ryža, pšeno, vločky, krúpy, kuskus, zemiaky, pečivo alebo cestoviny. Ak chcete chudnúť, nahraďte večer časť sacharidov zeleninou. Zelenina sa počíta ako surová, tak varená či dusená. Pre spestrenie môžete napríklad opiecť zeler či červenú repu, pokvapkať olivovým olejom a pridať nejakú bylinku.
Ideálny zdroj bielkovín je polievka - vývar z mäsa či kostí alebo zeleninový vývar s pridaním strukovín či tofu. Alternatívou ľahkej večere môže byť ryba. Vhodné sú tiež nátierky zo strukovín či tvarohu, pričom klasické pečivo (sacharidy) možno nahradiť celozrnným, kukuričným či rôznymi plackami.
Zásadné chyby pri večeri
Najväčšou chybou pri večeri nie je samotný fakt, že jete, ale čo jete. Medzi veľké večerné prešľapy patria sladké nápoje (ktorým je i pivo) a ovocie, ktoré obsahuje fruktózu a ďalšie ovocné cukry. Cukor môže rozkolísať hladinu inzulínu v krvi a spôsobiť nočné budenie a nepokoj.
Večera by mala byť ľahko stráviteľná, preto sa vyhnite všetkému smaženému či výrazne korenenému. Rozbúrený žalúdok a žlčník nie je optimálny stav na odpočinok. Smotanové omáčky alebo polievky zase obsahujú veľa tukov a na ich strávenie potrebujete viac času. Hovädzí steak na noc tiež nie je príliš vhodný, pretože červené mäso sa trávi veľmi dlho a pri kombinácii so zemiakom (sacharidom) ide o veľkú kalorickú záťaž.
Vyzrejte na večerný hlad
Ak ste večer hladný, nie je chyba v samotnom čase, ale v nevhodne poskladanom jedálničku počas dňa. Nebol dostatočne vyvážený a telo nedostalo potrebné živiny na svoje fungovanie. Skúste teda spočiatku výdatnejší olovrant, ktorý vás ušetrí prejedania vo večerných hodinách. Svoju dennú stravu potom upravte tak, aby vyhovoval potrebám vášho životného štýlu.
Nevynechávajte sacharidy počas dňa, lebo vás skôr alebo neskôr prepadne túžba maškrtiť a potom už je len krôčik k vyrabovaniu chladničky.
Nezobte. Kúsok syra, koliesko salámy, plátok šunky a zvyšok olív nie je vyvážená večera, ale diétna katastrofa.
Prečo?
Čas venovaný príprave skutočného jedla sa vyplatí, lebo telo má dostatok energie na nočnú regeneráciu, spánok je kvalitnejší, imunitný systém lepšie pracuje, pleť je žiarivejšia a navyše získate vyššiu odolnosť voči stresu. Správna večera pomôže s chudnutím a budovaním svalovej hmoty. Práve vynechaním večere riskujete, že sa svalové bielkoviny začnú odbúravať.