Zavolajte nám 0800 191 191
Váš zoznam je prázdny

Ako to funguje?

  • Nájdite na našich webových stránkach najvhodnejšie produkty pre seba a svojich blízkych
  • Pridajte ich do zoznamu želaní
  • Keď máte všetko, čo potrebujete v zozname želaní, prejdite na partnerský obchod, kde si môžete vybrať množstvo a dokončiť objednávku.

Váš zoznam želaní je prázdny. Pozrite sa na naše produkty a vyberte tie najlepšie, ktoré podporujú vaše zdravie.

Romanesco – objavte novú ingredienciu na vaše šaláty

Romanesco – objavte novú ingredienciu na vaše šaláty
Jedným z najbizarnejších druhov zeleniny je rozhodne romanesco. Prvá zmienka o tomto šaláte sa objavila už v 16. storočí na severe Talianska. Jeho pôvodný názov broccolo romanesco je zavádzajúci. Je podobný karfiolu, občas sa mu hovorí rímsky alebo vežatý karfiol. S brokolicou má zase podobné svetlozelené sfarbenie. Vzhľadovo je však iný, a to veľmi netypický – z dužinatého kvetenstva mu s takmer strojovou pravidelnosťou vyrastajú typické vežovité parôžky. Všetky tri - brokolica, karfiol i romanesco, boli vyšľachtené z jednej a tej istej rastliny – divokej kapusty obyčajnej. To isté platí i pre ďalšie obľúbené hlúboviny, ako je kaleráb, kapusta alebo keľ. Pre svoj zaujímavý, dekoratívny vzhľad a sviežu zelenožltú farbu je romanesco ideálnou prílohou, ktorá dodá pokrmu na tanieri šmrnc. Vďaka pevnejšej konzistencii je vhodné do nákypov a na zapekanie. Málo sa vie, že výborne chutí tiež v zeleninových šalátoch.

Romanesco.jpg

100 gramov romanesca obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C, ktorý pomáha zvyšovať odolnosť organizmu. Ďalšou prospešnou látkou je kyselina listová, ktorá pomáha pri tvorbe krvi. Nechýba v ňom vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnoho ďalšieho. Romanesco je ľahko stráviteľná zelenina s malým množstvom kalórií, a preto sa výborne hodí do šalátov a pre tých, ktorí pracujú na svojej figúre. Studená úprava romanesca nie je príliš známa, prinášame vám teda netradičné tipy na spracovanie a šalátové recepty z romanesca, ktoré spestria váš jedálniček a dodajú zdraviu prospešné látky.
 

Šalát z romanesca a fazule

Hlavy romanesca rozdeľte na menšie ružičky a na pare uvarte „al dente“ alebo ,,na zub“. Podľa veľkosti kúskov budete potrebovať asi 8–10 minút. Po uvarení vložte kúsky do misy s ľadom, aby ste zachovali sviežu zelenú farbu. V mise si pripravte zálievku: metličkou zmiešajte ocot, strúhanú pomarančovú kôru, džús, kapary, olivový olej a soľ s čiernym korením.
 
Potom zlejte a osušte bielu fazuľu, pridajte vychladnuté romanesco a najemno nakrájanú petržlenovú vňať. Všetko pomiešajte so  zálievkou a podávajte napríklad s bielym talianskym chlebom.
 
Pre štyri osoby:
hrsť najemno pokrájanej hladkolistej petržlenovej vňate
1 plechovka bielej fazule, zliatej a osušenej
2 hlavy romanesca
 
Zálievka
1 lyžica bieleho vinného octu a 5 lyžíc olivového oleja
2 lyžičky pomarančovej kôry a 1 lyžica pomarančového džúsu
2 lyžice najemno nakrájaných kapar
väčšia štipka soli a štipka čierneho korenia
 
 

Bezlepkový ryžový šalát s romanescom

 
Romanesco nakrájajte na malé kúsky, papriku na kocky a vložte do misky. Pridajte roztlačený cesnak, osoľte, pokvapkajte citrónom a zalejte väčším množstvom oleja. Zamiešajte a nechajte marinovať najmenej hodinu. Ryžu prepláchnite a priveďte do varu. Stlmte  a na miernom ohni varte asi 30 minút. Po uvarení presypte do väčšej misy a nechajte dôkladne vychladnúť. Do misy s ryžou pridajte nakrájané paradajky, marinovanú zeleninu, nasekané oregano, okoreňte a jemne osoľte. Celý šalát dôkladne premiešajte a môžete servírovať.
 
 
 
Pre štyri osoby
1 menšie romanesco
200 g trojfarebnej ryže (divokej ryže)
1 menšia žltá paprika
hrsť cherry paradajok
2 strúčiky cesnaku
 
Zálievka
½ citróna
olivový olej
morská soľ, čerstvo pomleté čierne korenie
hrsť čerstvého oregana
 
 

Šalát z marinovaného romanesca

 Naplňte hrniec s ťažkým dnom vodou a dajte variť. Medzitým očistite romanesco a vykrojte jeho stred tak, že sa jednotlivé ružičky rozpoja. V momente, keď voda zovrie, pridajte soľ a následne ponorte jednotlivé ružičky a varte, pokým nezmäknú tak, že hrot noža ľahko vojde dovnútra. Na panvici opražte lyžičku rímskej rasce a keď rasca začne pukať,  presypte ju do misky a nechajte vychladnúť.
 
V malom uzatvárateľnom pohári zmiešajte med, olej, citrónovú šťavu a štipku soli v pomere 1 : 2 : 1, uzatvorte a všetko dôkladne miešajte, pokým nevznikne pyré.
V okamihu, keď je romanesco ,,na zub“, opatrne ho vyberte, pretože uvarené je krehké, a nechajte ho vychladnúť. Vychladnuté  ružičky romanesca dajte na tanier a tam ich zalejte medovo-citrónovým pyré a posypte praženou rímskou rascou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
 
Pre štyri osoby
                Čerstvé romanesco
                Lyžička rímskej rasce
Hladkolistá petržlenová vňať
 
Zálievka
                2 lyžičky medu
                4 lyžičky olivového oleja
                1 lyžička citrónovej šťavy
                Štipka soli
 
Späť na všetky články

To najlepšie z nášho magazínu