Existuje mnoho látok, ktoré sú pre naše zdravie totálne nenahraditeľné. Jednou z nich je tiež lecitín, ktorý sa tvorí v pečeni a ktorý je súčasťou každej bunky nášho tela. Pri jeho nedostatku môže mať ľudský organizmus ťažkosti so správnym fungovaním...
Lecitín je súčasťou bunkových membrán (tých, ktoré tvoria obal bunky, ale i základné bunkové štruktúry) a podieľa sa na celom rade životne dôležitých pochodov. Na nedostatok lecitínu sú najcitlivejšie bunky nervovej sústavy (hlavnou zložkou lecitínu je cholín, ktorý sa v tele mení na acetylcholín, čo je látka prenášajúca nervové impulzy) – dlhodobý deficit vedie časom k zhoršeniu krátkodobej pamäte, pozornosti a koncentrácie, k poruchám spánku a zníženiu psychickej odolnosti a výkonnosti. Tieto prejavy sú obvyklé predovšetkým u starších ľudí, pretože množstvo acetylcholínu s rastúcim vekom klesá. Nízke množstvo lecitínu sa negatívne odráža i na činnosti žalúdka a pečene, ale tiež na zhoršenej kvalite pokožky a vlasov. Lecitín tiež napomáha k zníženiu celkového cholesterolu (predovšetkým toho „zlého“ LDL cholesterolu), jeho nedostatok preto nahráva urýchlenému rozvoju aterosklerózy.
Koľko zjete denne celozrnných rožkov?
Lecitín je možné získať i prostredníctvom stravy. Jeho najväčšou prírodnou zásobárňou sú vaječné žĺtky, pečeň a sójové bôby. Dobrým zdrojom sú tiež arašidy, olejnaté semienka (najmä slnečnicové), kvalitné rastlinné oleje lisované za studena, orechy, pšeničné klíčky, ovsené vločky, kyslé mliečne výrobky, šošovica, karfiol, kapusta, kel, ale napríklad i šťava z hrozna alebo kvasnice. Čo sa týka odporúčanej dennej dávky, odborníci sa prikláňajú k 3 gramom lecitínu, čo je ale množstvo, ktoré nie vždy získame len z bežnej stravy. Aby ste túto normu splnili, museli by ste denne zjesť napríklad 300 gramov pečiva z celozrnnej múky, čo nie je také obvyklé, ak si uvedomíme, že jeden celozrnný rožok váži 50 gramov.
Nechutí vám sója? Využite doplnky
Je teda predovšetkým na nás, aby sme zvážili, či máme zabezpečený pravidelný denný príjem lecitínu v dostatočnom množstve, veď zďaleka nie každý je nadšeným priaznivcom tofu, šošovice alebo obilných kaší. V opačnom prípade máme dve možnosti: urobiť zmeny v jedálničku alebo využiť výživové doplnky. V lekárňach a v
e-shopoch sa dnes voľne dajú kúpiť prípravky s obsahom vysoko kvalitného sójového
lecitínu prírodného pôvodu, obohatené navyše o kyselinu linolovú, ktorá prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu v krvi.