Režimom proti brušnému tuku
1) Nejedzte neskoro v noci. Vaše posledné jedlo by malo byť najneskôr 3 - 4 hodiny pred spaním a malo by obsahovať predovšetkým bielkoviny. Sacharidy by mali byť s nízkym glykemickým indexom a tuky kvalitné. Ak pôjdete spať prejedení, zvyšuje sa riziko zažívacích ťažkostí a tiež v spánku nedôjde k prirodzenému spaľovaniu tukov, ale k ich ukladaniu.
2) Svoje emócie neriešte jedlom. Emócie zlosti, ľútosti či smútku do života patria, ale na ich spracovanie nepoužívajte jedlo. Zvýšite tým pravdepodobne len hladinu cukru v krvi a vaše tukové zásoby, ale situáciu, ktorá emóciu vyvoláva zrejme nevyriešite. S pribúdajúcimi kilami naopak zvýšite psychickú záťaž. Nájdite teda inú formu - konzultácia s odborníkom, rozhovor s priateľmi, šport.
3) Doprajte si dostatok spánku. Priemerná doba spánku u dospelého jedinca je 8 hodín. V prípade dlhodobého nedostatku spánku nemôže dôjsť k fyzickej ani psychickej regenerácii a telo si začne vytvárať tukové zásoby, respektíve kvôli nedostatku energie sa bude zväčšovať chuť na sladké.
S dostatkom spánku sa zvyšuje i imunita.
4) Zaraďte do svojho denného programu pohyb. Môže isť napríklad o pravidelnú chôdzu, plávanie alebo sadu cvikov zameraných na brušné svaly. Výhodou je, že s posilňovaním brucha, posilňujete i chrbtové svaly.
Zmeny v jedálničku
1) Pozor na sladké. Ak konzumujete veľa cukru, je ním pečeň zaplavená a časom nútená premeniť na tuk. Práve tento tuk sa najčastejšie ukladá v oblasti brucha, a okrem iných problémov môže viesť k inzulínovej rezistencii a vyústiť až do metabolických problémov. Najväčšou zradou sú sladené nápoje, ktoré telo včas „nezaregistruje,“ a ktoré zvyšujú chuť do jedla. Správnu hladinu cukru v krvi udržuje napríklad škorica, ktorú môžete pridávať do jedla alebo získať prostredníctvom výživového doplnku.
2) Zvýšte príjem bielkovín, pretože pomáhajú vyrovnať hladinu krvného cukru, znižujú hladinu inzulínu a napomáhajú k správnej funkcii hormónov ovplyvňujúcich chuť do jedla. Bielkoviny sú pre človeka stavebnou látkou. Hlavnými zdrojmi sú mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, sója, ovocie, zelenina, obilie. Je potrebné kombinovať živočíšne a rastlinné zdroje, pretože rastlinné zdroje bývajú chudobnejšie na esenciálne aminokyseliny.
3) Jedzte potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina zasýti, reguluje trávenie tukov a sacharidov, je živinou pre črevný mikrobióm, a tým i zdrojom energie. Najlepšie zdroje vlákniny sú ovocie (jablká vrátane šupky, banány) a zelenina (brokolica, mrkva). Dobrým zdrojom sú tiež strukoviny, ľan, zemiaky a koreňová zelenina.
4) Vyhnite sa nízkotučným potravinám - hlavným problémom nízkotučných potravín je, že výrobca spravidla nahradí tuk cukrom a tým sa kruh tukových vankúšikov v oblasti brucha uzatvorí.