Existuje priamo pojem „brainfood“, čiže
potrava pre mozog. Do tejto skupiny sa zaraďujú všetky potraviny, ktoré priaznivo ovplyvňujú duševný výkon a mentálne schopnosti, ako je pamäť a koncentrácia. Mozog je v tomto smere pomerne náročný. Napokon, ani nie div, veď neúnavne pracuje celých 24 hodín denne! Preto potrebuje dostatok živín a energie – esenciálne mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, bielkoviny a kvalitné sacharidy.
Zdravé tuky ako účinná prevencia
Vedeli ste, že až 60 percent mozgu tvoria tuky? Pre jeho riadnu činnosť sú bezpodmienečne nevyhnutné esenciálne mastné kyseliny omega-6 a omega-3, ktorých pravidelná konzumácia pomáha udržovať mozog v dobrej kondícii. Tieto tzv. zdravé tuky nájdeme v tučných morských rybách (losos, makrela, sleď, tuniak, sardinky), kvalitných rastlinných olejoch (olivový, repkový, sójový, hroznový, z vlašských orechov), vajciach, semienkach (tekvicové, konopné, ľanové) a orechoch.
Vitamíny B – kvalitná výživa pro nervy
Na využitie energie, na tvorbu neurotransmiterov (prenášačov nervových vzruchov) a hormónov dôležitých pre činnosť mozgu sú potrené vitamíny skupiny B, najmä B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B6 (pyridoxín) a B12 (kobalamín). Prírodným zdrojom B-vitamínov sú predovšetkým obilniny, semienka, orechy, vaječný žĺtok, pšeničné otruby a klíčky, pivovarské kvasnice, šošovica, fazuľa, sójové bôby a zelená listová zelenina. K dôležitým vitamínom patria aj vitamíny C a E a ďalej karotenoidy (červená paprika, brokolica, čierne ríbezle, jablká, ružičkový kel, kiwi, kapusta, papája, šípky, rakytník, mandle, špenát, sladké zemiaky, avokádo, pšeničné klíčky, slnečnicové semienka, maslová tekvica, olivový olej, ryby atď.).
Bielkoviny – zdroj potrebných aminokyselín
Látkou, bez ktorej sa zdravý a výkonný mozog nezaobíde, sú aj kvalitné bielkoviny. Z tých potom čerpá dôležité aminokyseliny a tie následne využíva na výrobu látok, ktoré podporujú koncentráciu a bdelosť, alebo sa starajú o našu duševnú pohodu. Nie ste od prírody mäsožraví? Nevadí. Bielkoviny sa nachádzajú aj v mliečnych výrobkoch, orechoch či strukovinách... Potrebné palivo – cukor – dodávajú mozgu sacharidy. Vyberajte si však len tie zdravé, ktoré vás dobre nasýtia a nespôsobia prudké výkyvy krvného cukru: celozrnné pečivo a cestoviny, zemiaky, batáty, hnedá ryža, strukoviny, koreňová zelenina, pšeno, orechy a semienka, pohanka, banány, ovsené vločky.
Komunikácia mozgových buniek
Mozgové bunky spolu komunikujú vďaka tzv. bunkovým membránam. Tieto lipidové dvojvrstvy, ktoré tvorí
lecitín, zabezpečujú nielen prenos vzruchov a informácií medzi bunkami, ale takisto aj transport látok
dovnútra a von z bunky. Prirodzeným zdrojom lecitínu sú sójové bôby, tofu, pečeň, vaječný žĺtok, pšeničné klíčky, slnečnicové semienka, rastlinné oleje, kýšené mliečne výrobky, šošovica, kapusta, karfiol, kel a kvasnice. V lekárňach a e-shopoch si môžete voľne kúpiť výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného sójového lecitínu prírodného pôvodu.