Jedzte farebne a budete fit
Misa plná čerstvých plodov zo záhradky poteší nielen oko. Žiarivo červené rajčiny, nežne oranžové marhule, slniečkovo žltá paprika, tmavofialový baklažán a ďalšie farebné dobrôtky obsahujú prírodné pigmenty, ktoré v ľudskom tele pôsobia ako veľmi účinné antioxidanty. Tie možno bez nadsadenia prirovnať k elixíru zdravia a mladosti. Chránia totiž organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov, pričom platí, že tento efekt sa ešte znásobuje kombináciou rôznych druhov antioxidantov. O dôvod viac, prečo sa zamerať na „dúhový jedálny lístok“.
Nezabúdajte však, že ovocie a zeleninu je najlepšie konzumovať v surovom stave. Tepelnou úpravou sa totiž väčšina antioxidantov ničí (z čerešňového kompótu, marhuľového lekváru alebo jabĺčkovej štrúdle ich veľa nezískate). Existujú však aj výnimky, ako napríklad mrkva alebo rajčiny – tie je naopak výhodnejšie konzumovať po tepelnej úprave, vďaka ktorej dochádza k lepšiemu vstrebávaniu niektorých živín. Ale naspäť k farbám. Ktoré by vám v jedálnom lístku nemali chýbať a prečo?
Červená na silné srdce
Pre túto skupinu je charakteristický vysoký podiel lykopénov, ktoré blahodarne pôsobia na činnosť srdca a obehový systém. Medzi ďalšie zdraviu prospešné zložky patria antokyány známe najmä svojimi protizápalovými účinkami. Okrem toho chránia cievy a močové ústrojenstvo, znižujú riziko vzniku nádorových ochorení, zlepšujú pamäť a spomaľujú starnutie. Látky obsiahnuté v červených plodoch urýchľujú aj rôzne detoxikačné procesy, posilňujú obranyschopnosť a podporujú látkovú výmenu.
Čo jesť: rajčiny, červenú papriku, cviklu, červené grapefruity a pomaranče, čerešne, brusnice, papáju, granátové jablká, reďkovky, maliny, červené jablká, červenú šošovicu a fazuľu, červenú kapustu, čili papričky, tmavé hrozno, červenú cibuľu, jahody, vodný melón, rebarboru.
Žltá a oranžová na zdravé oči
Krásne žltooranžové sfarbenie spôsobujú karotenoidy (betakarotén, lykopén, luteín, zeaxantín, kryptoxantín a ďalšie). Z týchto látok si naše telo vyrába vitamín A, ktorý je potrebný hlavne na zdravé oči, silné kosti a zuby, ale aj hebkú a vláčnu pokožku.
Čo jesť: mrkvu, tekvicu, pomaranče, mandarínky, žltú papriku, broskyne, mango, marhule, nektárinky, sladké zemiaky (batáty), ananásový melón.
Zelená na dostatok energie
Potraviny patriace do tejto skupiny sú vynikajúcim zdrojom zeleného farbiva – chlorofylu, ktorému sa často hovorí „tekuté slnko“ ( je zaujímavé, že základná molekula chlorofylu je takmer zhodná s molekulou krvného farbiva – hemoglobínu). Tento rastlinný pigment má na ľudský organizmus celý rad blahodarných účinkov: podporuje imunitný systém, pomáha pri hojení rán, pôsobí protizápalovo, pomáha zvýšiť kvalitu a množstvo červených krviniek, detoxikuje, reguluje krvný tlak, znižuje kyslosť, zásobuje telo energiou, regeneruje unavené oči a pôsobí ako veľmi silný antioxidant.
Čo jesť: špenát, pór, mangold, ružičkový kel, bylinky, zelené hrozno, avokádo, brokolicu, listové šaláty, zelené jablká, limetky, špargľu, zeler, uhorky.
Modrá a fialová na dlhú mladosť
Nádherné modrofialové zafarbenie dodávajú ovociu a zelenine antokyány, ktoré znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, nádorových chorôb, ale aj stareckej demencie. Pravidelná konzumácia potravín z tejto skupiny podporuje činnosť imunitného systému, spomaľuje starnutie a prispieva k normálnej funkcii močovej sústavy (napríklad extrakt z brusníc sa považuje za jedného z najlepších prírodných pomocníkov pri zápaloch močového mechúra).
Čo jesť: slivky, černice, čučoriedky, čiernu bazu, tmavé hrozno, červenú kapustu, baklažán, čierne ríbezle, jostu, červené egreše, čakanku, čerešne, jahody, reďkovky.
Biela na lepšiu imunitu
Biele druhy ovocia a zeleniny sú bohaté na biologicky aktívne látky, ktoré chránia našu imunitu, znižujú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak, ako aj riziko vzniku nádorových ochorení, pôsobia ako prírodné diuretikum (zbavujú organizmus nadbytočných tekutín) a ich pravidelná konzumácia prispieva ku krásnej pleti.
Čo jesť: karfiol, kozobradu, cibuľu, cesnak, pór, šampiňóny, čínsku kapustu, čakanku, fenikel, zeler, paštrnák, kvaku, petržlenový koreň, topinambury (slnečnica hľúznatá), artičoky, zázvor, bielu reďkovku, kokos, liči, banány, biele broskyne a nektárinky.
Späť na všetky články