Čerstvé surové ryby, špeciálne upravená ryža a okolo často i morská riasa. Áno, reč je o jednom z najzdravších a zároveň najchutnejších pokrmov svetovej gastronómie – o sushi. V tomto článku sa bližšie pozrieme na chutný druh zeleniny a ingredienciu, ktorá si zaslúži miesto na výslní zdravej a delikátnej kuchyne. Reč je o morskej riase nori, ktorá zo sushi robí neodolateľnú záležitosť. Ide o dostupnú surovinu obsahujúcu látky, ktoré ju radia v podstate do kategórie super potravín. Inšpirovať sa môžete tromi základnými receptami na sushi, ktorým táto morská riasa vládne. Obohaťte svoj jedálniček.
Morské riasy obsahujú o desať až dvadsať percent viac minerálnych látok než suchozemská zelenina. Navzdory svojmu vysokému stupňu absorpcie minerálov z morskej vody zásadne neprijímajú škodlivé látky tak, ako to robia ryby. V prípade, že je voda znečistená, riasy jednoducho prestanú rásť.
Nori vedie nielen vďaka chuti
Nori je jednou z najrozšírenejších a najpopulárnejších zo všetkých morských rias nielen vďaka svojej vynikajúcej chuti. Dá sa rýchle a ľahko upraviť a má skutočne pestré využitie. Obsahuje kyselinu alginovú, ktorá na seba v ľudskom tele viaže ťažké kovy a iné toxické látky a pomáha ich vylučovať. Rozpúšťa tuky a „upratuje“ nahromadený hlien v tele. Nori pomáha znížiť hladinu cholesterolu v tele tým, že pôsobí podporne pri rozpúšťaní a vylučovaní usadenín tuku. Je preto viac než dôležitá najmä pre tých z vás, ktorí konzumujú väčšie množstvo mliečnych produktov a mäsa. Nori ďalej posilňuje pamäť i srdce a pomáha pri trávení – preto je vhodné podávať ju v kombinácii s pečenými a smaženými jedlami. Morská zelenina je všeobecne zásadotvorná a vyrovnáva tak prekyslenie organizmu, ktoré býva príčinou mnohých ochorení.
Nori a nutričné hodnoty
Nutričné hodnoty nori sú jedinečné. Je medzi riasami jedným z najbohatších zdrojov bielkovín. V 100 g riasy nájdeme 35 g bielkovín, čo je približne dvakrát viac než v mäse. Obsahuje tiež olej E.P.A., ktorý je efektívny pri prevencii arteriosklerózy, taurín (druh aminokyseliny, ktorá pomáha znižovať krvný tlak), ďalej rad vitamínov A (až 11 000 jednotiek – takmer toľko ako mrkva!), B a C, a tiež vegetariánmi niekedy postrádaný vitamín B12. Organizmus ju ocení i vďaka radu minerálov a chlorofylu. Nori, ako všetky riasy, obsahuje hodne jódu, vďaka ktorému je prevenciou pred tvorbou tzv. „volete“ – zväčšenie štítnej žľazy. Je tiež liekom na chudokrvnosť.
Detox menom nori
Vďaka vyvážene kombinácii minerálov a vitamínov môžu byť riasy pri pravidelnej konzumácii účinnou prevenciou civilizačných ochorení alebo môžu ich stav výrazne zlepšiť. Morské riasy sú plné kvalitných, dobre využiteľných a ľahko stráviteľných bielkovín, uhľohydrátov a látok, ktoré neutralizujú v organizme kyseliny z modernej rafinovanej stravy. Riasy čistia organizmus od toxických látok, ale tiež od rádioaktivity a zlepšujú priechodnosť ciev. Ďalej sú vynikajúcim zdrojom organického jódu a ďalších stopových prvkov, ktorých potrebu nemôžeme pokryť našou bežnou stravou.
Nori nielen v sushi
V Európe sa konzumácia nori spája prevažne so sushi, ale jej využitie je omnoho variabilnejšie. Pri plánovaní jedálnička pamätajte, že riasy majú byť servírované v malých množstvách, ale pravidelne. Používajú sa skôr ako korenie pri varení strukovín alebo polievok či zeleninových jedál na zvýraznenie chuti a zvýšenie nutričnej hodnoty pokrmu. Existujú i samostatné šaláty z morských rias, nadrobno nakrájané obohatia i klasické zeleninové šaláty. Dajú sa konzumovať ako rýchla desiata vo forme grilovaných tyčiniek, skvelo sa hodia napríklad i na prípravu rizota.
Sushi nori trikrát inak
Pre začiatočníkov je podstatné vedieť, že tajomstvo úspechu receptov na sushi spočíva v správnej príprave ryže. Na prípravu sushi je vhodné používať len
druh ryže na toto určený. Ryža na prípravu sushi je totiž úplne špecifická; hoci má pri varení tendenciu k sebe priľnúť, nevytvorí charakteristickú kašu tak ako napríklad ryža jazmínová. Keď už máte tú správnu ryžu, zmiešajte ocot, cukor a soľ a dajte zahriať, aby sa všetko rozpustilo, a neskôr nalejte do ryže. Dôkladne premiešajte a ryžu nechajte vychladnúť.
Riasy nori, ktoré chcete na sushi použiť, musia byť pevné a tvrdé. Mali by sa dať dobre rozpoliť. V žiadnom prípade nesmú byť „gumové“ a zvlnené, ani nijako poškodené alebo potrhané.
Teraz už ľahko vytvoríte tri varianty sushi nori – lososové s avokádom, tuniakové s uhorkou a vegetariánske so žltou reďkovkou. Pokrájajte si suroviny na plátky šírky malíčka a položte ich na pripravenú rolovaciu podložku s riasou nori a so sushi ryžou. Po vytvorení valčeka krájajte nožom, namáčajte si ho vo vode a odstraňujte po každom reze ryžu, ktorá sa prilepí na nôž. Bude sa vám dobre krájať.
Na záver si na tanier pripravte misku s wasabi pastou, nakladaným zázvorom a kvalitnou japonskou sójovou omáčkou. Vychutnajte si zdravé a čerstvé ryby s ryžou a riasou, ktorá síce na prvý pohľad vypadá obyčajne, ale v skutočnosti pomáha dodať sushi tvar, chuť a vášmu telu priam neskutočnú dávku nutričnej hodnoty.