Trend diét s vysokým obsahom proteínov, čiže bielkovín, zachvátil svet. Naše telo bez bielkovín dobre fungovať nemôže. Prečo ich potrebujeme a kde ich brať?
Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou orgánov, svalov, súčasťou radu hormónov a enzýmov. Obnovujú a tvoria bunky a regenerujú tkanivá. Ich príjem v strave je z toho dôvodu jednoducho nevyhnutný. Bielkoviny patria do skupiny tzv. makronutrientov, rovnako ako tuky a cukry. Výhodou bielkovín je tiež to, že tlmia vzostup hladiny cukru. V praxi to pre nás znamená, že sa po jedle cítime dlhšie sýti.
Zdroje bielkovín ako rastlinné, tak živočíšne. Ideálne je kombinovať oba zdroje, a to približne v rovnakom pomere. Živočíšne a rastlinné zdroje sa totiž navzájom vhodne dopĺňajú a ich biologická hodnota pre telo je potom vyššia. Medzi zdroje živočíšnych bielkovín patrí mäso, ryby, morské plody, vajcia, mlieko a mliečne výrobky (bohaté na bielkoviny sú najmä tvaroh a jogurt). K rastlinným bielkovinám radíme sóju a výrobky z nej, ako je tofu a tempeh, strukoviny (šošovica, fazuľa, cizrna, edamame), výhonky, orechy (najmä mandle, kešu a pistácie), semienka (slnečnicové, dyňové, sezamové a tiež mak), huby, quinou, náhrady mäsa, ako je seitan, rastlinné alternatívy mlieka, sladkovodné riasy, ako sú spirulina a chlorella a niektoré druhy zeleniny, napríklad zelený hrášok, brokolica alebo špenát. Nielen vegetariáni a vegáni potom môžu čerpať bielkoviny tiež zo špeciálnych suchých zmesí, ktoré možno primiešať do kaší, jogurtov alebo kokteilov. Na bielkoviny je napríklad veľmi bohaté konopné semienko a keď konopný proteín pridáte do svojho smoothie, získate výživnú bielkovinovú desiatu. Vyberajte si však len výrobky z prírodných zdrojov a v najvyššej - bio a raw - kvalite.
Tempeh
Minimálna hranica denného príjmu bielkovín je 0,6 g na 1 kg telesnej váhy, za optimálny príjem je odborníkmi najčastejšie odporúčané rozmedzie 0,8 až 1 g na 1 kg telesnej váhy. Jednoduché pravidlo, ktoré vám pomôže zaradiť do jedálnička dostatok bielkovín je konzumovať bielkoviny pri každom dennom jedle. Pre lepšie vstrebávanie bielkoviny je ľahšie, ak budete v jednom dennom jedle konzumovať len jeden typ bielkoviny. Súčasne dbajte na to, aby ste zdroje striedali a pri každom dennom jedle teda využite iný zdroj bielkoviny. Napríklad, ak si na raňajky dáte mliečny výrobok, na obed by zdrojom bielkoviny malo byť mäso, ryby, strukoviny alebo vajcia a na večeru potom tofu, tempeh, výhonky alebo semienka. Snažte sa o rozmanitosť a bielkoviny dopĺňajte rôznymi druhmi zeleniny. Predovšetkým zelená a listová zelenina vášmu telu urobí vždy dobre.